Založ si blog

Čaj s chuťou jazmínu

jasminovy čaj

Hovorí sa, kde je jazmínový čaj, tam je pohoda a harmónia. Tento čaj sa pokladá za jeden z najobľúbenejších čajov na svete. Ten najlepší pochádza z Činy. Číňania ho rozdeľujú do siedmych tried, alebo stupňov kvality. Okrem toho je ešte jedna „extra trieda“. Nižšie triedy sú celkom slušné, ale neuveriteľná nádhera jazminových čajov, ako napríklad Yin Hao, je stálym pripomenutím slastí života. Do vyššej triedy patria veľmi jemné čaje, v ktorých sa prelínajú krehkosť s vôňou. Ctiteľom čaju Yin Hao je aj James Bond. Jazmínový čaj je dobrým spoločníkom hydinových jedál a dezertov. Číňania ho tradične pijú ku korenistým a ostrým jedlám.

Jazmínový ker pochádza z perzského zálivu a bol privezený do južnej Číny niekedy pred tretím storočím nášho letopočtu. Za vlády dynastie Ming (v jednom zdroji som čítal že to bolo za vlády inej juhočínskej dynystie) si Číňania veľmi obľúbili kvetiny a zelený čaj, prevoňaný kvetmi, sa stal na dvore veľkou módou. Po niekoľkých generáciách sa tento zvyk rozšíril natoľko, že ho príslušníci vyšších vrstiev označili za čaj „pre sluhov“. V severnej Číne je stále veľmi obľúbený druh a na Západe sa objavil až v 19. storočí. V Číne sa jazmínový čaj vyrába v siedmych provinciách, ale najlepší pochádza z oblasti Fuzhou vo Fu-tien. Zelený čaj, trhaný od začiatku apríla do konca mája pred obdobím dažďov, sa sparí. Len naparený lístok absorbuje vôňu. Uloží sa do doby keď začnú rozkvitať jazmínové kríky. Kvety sa zbierajú na poludnie, kedy sú najpevnejšie zavreté, vo večernom chlade sa s tichým chrupnutím rozpuknú a celý proces môže začať.  Dnes sa kvety a čaj miesia pomocou strojov, sledujúcich vlhkosť a teplotu. Nižšie triedy sú prevoňané len 2-3 krát, ale tie najlepšie prejdú procesom až sedem krát a používa sa dva krát viac jasmínu ako čaju. Aby sa predišlo plesni, musí sa čaj vysúšať. Obľúbenosť jazmínovej vône viedla k vymýšľaniu rôznych druhov čaju, od tých najlepších k výnimočným a od bežných k priemerným. Sami môžete ochutnať:

Jasmine Pearl – výnimočný, ručne balené guličky.

Yin Hao (Silver Down) Jasmine – Najvyššia štandartná extra trieda.

Chung Feng (Spring Wind) Jasmine – skvelá extra trieda.

Chung Hao (Spring Down) – extra trieda.

Jazmínový čaj, ako čaj zelený sa pripravuje tak, že sa prevarená voda nechá vychladnúť na 80 stupňov (po prevarení sa nechá stáť cca 2-3 minúty), 2 dcl vody sa zaleje 1 ČL čaju a nechá sa lúhovať asi 3 minúty.

Tento čaj pomáha pri zápche, bolestiach v podbrušku, pri problémoch s pečeňou, slezinou a žalúdkom.

Jazmínový čaj vo väčšom množstve môže mať halucinogénne účinky. Čítal som, že istý muž z Floridy si denne doprial aj 10 šálok jazmínového čaju. Potom mal podivné sny, napríklad o biblickom boji medzi dobrom a zlom. Ak by sa všetko odohrávalo len vo sne, bolo by to dobre. Jednej noci sa však muž rozzúril. Zdalo sa mu totiž, že v susednom dome strašne šteká a zavýja svorka porcelánových psov. Rozbil sklenené dvere, vtrhol do domu a chcel psov umlčať. K smrti však vydesil majiteľku, ktorá pred jeho vytaseným mečom utiekla z domu. Jeden porcelánový hafan útok neprežil a rozbil sa. Muž sa pri rinčaní črepín u susedky prebral a polícia ho potom našla s vydeseným pohľadom na ulici. „Ja som sa zbláznil,“ kričal zúfalo muž. Jeho obhajca kontaktoval toxikológov, ktorí mu vysvetlili, že určitý druh jazmínov môže mať halucinogénne účinky. Sudca nakoniec stiahol obvinenie. Takže pite jazmínový čaj s mierou, porcelánový hafani sú drahí a naši sudcovia nemusia byť tak zhovievaví ako floridskí 🙂

Rýchlovlak v hlave

31.07.2020

Prečítal som si jeden článok v časopise, kde boli popísané rôzne druhy meditácií. Jedna z nich ma zaujala tak, že som sa v nej našiel. Niečo podobné sa deje teraz aj mne. Predstavte si, ako sedíte v rýchlovlaku. Za oknom pozorujete, ako sa krajina rýchlo mihá. Teraz si predstavte, že sedíte v osobnom vlaku a okolitú krajinu vnímate oveľa lepšie. Máte šancu, čas vidieť [...]

Aj o tom, ako som si svoje prvé runy vyrobil

10.12.2019

Od včerajšieho dňa mi vnútorný hlas, čiže moje vyššie Ja hovorí, aby som sa čo to naučil o runách. Zase je tu asi niečo, čomu sa mám venovať, alebo priučiť, poučiť z niečoho… a to sú runy. Doteraz som len vedel že runy sú, že majú istú moc, že ich dlhú dobu ohrievali pod svojimi krídlami Kelti, starí Germáni, hoci história rún siaha oveľa ďalej. Viem o [...]

Babolety . . . urpínske

17.10.2019

Znovu bol krásny deň babieho leta a voľba menšieho výletu padla na neďaleký Urpín vedľa ktorého je prilepená Banská Bystrica. Cesta naň viedla popri rozprávkovom dome. (pre nedeformovaný pohľad klik na obrázky) Aj Banská Bystrica má svoj strašidelný dom. Určite nie jeden a ani o tomto som si nie istý či v ňom straší, ale počul som o tom 🙂 Cestu mi spestrila [...]

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 128
Celková čítanosť: 590808x
Priemerná čítanosť článkov: 4616x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy