Založ si blog

Viete že? … Betlehem

33_betlehem_uvod

Pokračovanie vianočnej minisérie (predošlý článok)

„Vynálezcom“  betlehemov bol  svätý František z Assisi. Bol  to zakladateľ rehole františkánov. Všetko to začalo tým, že na Vianoce v roku 1223 pripravil v jaskyni v talianskom Grecciu jasle, do ktorých uložil živé dieťa. Vedľa stála Mária a Jozef, priviedli aj osla a vola. Týmto chcel napodobením opisu z biblie František upozorniť spolubratov aj miestnych ľudí na maximálnu chudobu, v ktorej sa Boh rozhodol prísť na svet. V ďalších rokoch si obyvatelia Greccia sami pripravovali živé aj umelé betlehemy a podľa Františkovho príkladu si rozdávali darčeky, aby napodobnili lásku Boha, ktorý sa nám sám dal ako dar. Tento zvyk sa neskôr rozšíril do všetkých krajín.
Najhonosnejšie betlehemy sa stavali vo františkánskych a kapucínskych kostoloch a na ich výzdobe sa podieľali poprední umelci a vladári. Na území dnešného Slovenska sa  betlehemy (jasličky) začali stavať od 13. storočia. Neskôr ich vystriedali gotické krídlové oltáre. ( kostol sv. Jakuba v Levoči, kostol sv. Egídia v Bardejove, ktoré pochádzajú z prelomu 15. a 16. st.). V období baroka sa v kostoloch stavali honosné betlehemy v životnej veľkosti.
Postupom času narastal počet figuriek v betlehemoch a tak sa  rozmery betlehemov začali zmenšovať.  K svätej rodine pribúdali anjeli, traja králi, pastieri a ďalšie postavy aj zvieratá. Jozef II. vydal koncom 18. st. nariadenie, ktorým zakázal stavať v kostoloch betlehemy. Toto malo paradoxne  za následok  rozkvet betlehemov, pretože ľudia ich v zjednodušenej podobe začali stavať doma. Ich  autormi boli domáci rezbári,  teda  boli to  ľudové betlehemy.
Na Slovensku prevládali drevené vyrezávané betlehemy. K najkrajším patria stredoslovenské, pretože rezbárski majstri bývali najmä v okolí banských miest. Vyznačovali sa veľkým množstvom vyrezávaných maľovaných postáv a bohatými dekoráciami. V Štiavnických  Baniach bola v 19. storočí odborná rezbárska škola, kde sa žiaci učili vyrezávať aj betlehemy. Na severnom a východnom Slovensku prevládali jednoduchšie betlehemy. Často boli prenosné a slúžili pri typických vianočných obchôdzkových hrách.
Nový rozkvet zaznamenali betlehemy po roku 1989. Sú to už originálne diela, teda ich už nemožno zaradiť medzi ľudové betlehemy.

Nádherný príklad takýchto betlehemov je betlehem  Jozefa Pekaru. Jeho pohyblivý slovenský betlehem je trvalo vystavený v Rajeckej Lesnej pri Žiline. Ide o dielo dĺžky 8,5 metra, šírky 2,5 metra a do výšky až 3 metre. Zaraďuje sa medzi najväčšie vyrezávané betlehemy v Európe. Vyrezaný je z lipového dreva a je v ňom vyrezané celé Slovensko, jeho symboly, kultúra, remeslá a aj spôsob života nášho národa. Obsahuje asi 300 postáv, z ktorých sa polovica aj pohybuje.

Betlehem Jozefa Pekaru

Betlehem Jozefa Pekaru

Medzi najväčšie betlehemy na Slovensku patrí isto aj betlehem v Banskej Štiavnici. Tiež ide o drevený a pohyblivý betlehem. V rezbárskej podobe zobrazuje vývoj a tradície banského  mesta Banská Štiavnica.

betlehem v Banskej Štiavnici

betlehem v Banskej Štiavnici

A ešte pre zaujímavosť:  Na Slovensku máme aj najmenší betlehem na svete. Je od výtvarníka Jozefa Práznovského a jeho rozmery sú 6×6 milimetrov.

najmenší betlehem

najmenší betlehem

No a gigantický betlehem ktorý tvorí 28 nadživotných drevených  postáv je na Námestí slobody  v Novom Meste nad Váhom. Vytvorila ho šestica rezbárov. Objavili sa v ňom až dve panny Márie. Jedna z nich sa roztrhla v tvárovej časti, tak vytvorili druhú. Postavy z dreva vážia vyše 400 kg.

betlehem v Novom Meste nad Váhom

betlehem v Novom Meste nad Váhom

Na Slovensku máme isto mnoho nádherných betlehemov rôznych tvarov, veľkostí a z rôznych materiálov.  Spomeniem ešte jeden, ktorý je jedným z najmenších u nás. Autorom je Košičan Ondrej Müller, vytvorený je na zápalke a má rozmery okolo jedného centimetra. V jeho útrobách je Ježiš, Mária, býk a osol.

fotografie som použil z netu

Rýchlovlak v hlave

31.07.2020

Prečítal som si jeden článok v časopise, kde boli popísané rôzne druhy meditácií. Jedna z nich ma zaujala tak, že som sa v nej našiel. Niečo podobné sa deje teraz aj mne. Predstavte si, ako sedíte v rýchlovlaku. Za oknom pozorujete, ako sa krajina rýchlo mihá. Teraz si predstavte, že sedíte v osobnom vlaku a okolitú krajinu vnímate oveľa lepšie. Máte šancu, čas vidieť [...]

Aj o tom, ako som si svoje prvé runy vyrobil

10.12.2019

Od včerajšieho dňa mi vnútorný hlas, čiže moje vyššie Ja hovorí, aby som sa čo to naučil o runách. Zase je tu asi niečo, čomu sa mám venovať, alebo priučiť, poučiť z niečoho… a to sú runy. Doteraz som len vedel že runy sú, že majú istú moc, že ich dlhú dobu ohrievali pod svojimi krídlami Kelti, starí Germáni, hoci história rún siaha oveľa ďalej. Viem o [...]

Babolety . . . urpínske

17.10.2019

Znovu bol krásny deň babieho leta a voľba menšieho výletu padla na neďaleký Urpín vedľa ktorého je prilepená Banská Bystrica. Cesta naň viedla popri rozprávkovom dome. (pre nedeformovaný pohľad klik na obrázky) Aj Banská Bystrica má svoj strašidelný dom. Určite nie jeden a ani o tomto som si nie istý či v ňom straší, ale počul som o tom 🙂 Cestu mi spestrila [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 128
Celková čítanosť: 592556x
Priemerná čítanosť článkov: 4629x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy