Založ si blog

Za živa v Bystrici, po smrti v nebi (19.) – Aké boli banskobystrické mestské brány

V 14. a 15. storočí  v Banskej Bystrici okrem dobudovaného opevnenia okolo celého mestského hradu existovali v ostatných častiach mesta len nesúvislé obranné opevnenia, tvorené zväčša drevenými palankovými hradbami alebo zemnými valmi. Podobný stav nedokonalého obranného opevnenia bol aj v iných Stredoslovenských banských mestách. Impulzom pre rýchle budovanie opevnení sa pre Banskú Bystricu stala expanzia Osmanskej ríše.  Po ich víťazstve v bitke pri Moháči v roku 1526 a dobytia Fiľakova v roku 1544 sa Osmanom otvorila cesta do oblastí stredoslovenských banských miest. V druhej polovici 16.  storočia boli do mesta pozvaní viacerí poprední talianski stavitelia. Ich úlohou bolo navrhnúť a aj dohliadnuť na budovanie nových fortifikačných objektov a tiež na prestavbu starších, prevažne drevených opevnení. V roku 1615 bol dokončený posledný úsek hradieb a Banská Bystrica sa stala uzavretým mestom, obkoleseným zo všetkých strán kamennými múrmi.

Okrem hradieb a 18 bášt súčasťou opevnenia mesta bolo aj 5 mestských brán, ktoré stáli na vonkajších stranách najdôležitejších ulíc: Dolnej, Hornej, Lazovnej, Striebornej a Hronskej-Kapitulskej. Farská-Bakossova ulica bola „slepá”, končila múrom opevnenia.

Z dnes už neexistujúcej Novej ulice viedla popri hradbách okolo Pekárskej bašty úzka ulička do Hornej ulice, ktorá sa volala „Zasratá ulička”. Dolná brána, nazývaná tiž Kremnická ako jediná z brán stála priamo pri vodnom toku. Z jednej strany obtekaná potokom Bystrica, z druhej mlynským kanálom. V roku 1577 ju pod vedením majstra Krištofa prestavali z drevenej na masívnu kamennú bránu. Počas svojej existencie viackrát vyhorela, naposledy v roku 1783. Vtedy podstúpila aj jednu z posledných stavebných úprav, výmenu strechy a novú výzdobu fasády. V prvej polovici 19. storočia brána čoraz viac prekážala zvýšenému dopravnému ruchu a tak už v roku 1844 mesto uvažovalo o jej zbúraní. Dolnú bránu napokon v roku 1871 ako prvú z vonkajších mestských brán asanovali.

V Hornej ulici, v blízkosti kostola sv. Ducha, stála Horná mestská brána. Uzatvárala severovýchodnú časť mesta a spolu so Šusterskou a Krajčírskou baštou tvorila jednu obrannú líniu. V roku 1577 ju prestavali z drevenej na kamennú. Po takmer 300 rokoch Hornú bránu ako druhú v poradí v roku 1873 zbúrali.

Na konci Lazovnej ulice, len niekoľko metrov pred miestom kde sa spája s Katovnou ulicou, stála kedysi Lazovná mestská brána. Pôvodne drevený objekt postavili pred rokom 1580. V 70. rokoch 16. storočia podobne ako ostatné mestské brány aj Lazovnú bránu prestavali na kamennú. V priebehu ďalšieho obdobia ju viackrát poškodili silné požiare. Lazovnú bránu ako tretiu v poradí v roku 1883 asanovali.

Hronská brána stála na konci vtedajšej Hronskej, dnešnej Kapitulskej ulice. Postavili ju pred rokom 1573. Neďaleko nej, na Hrone, stál drevený most, ktorý vybudovali okolo roku 1539 a v roku 1565 ho prestavali na padací. V roku 1573 Hronskú bránu prestavali na kamennú. V roku 1638 bránu znovu stavebne upravovali. Hronskú bránu ako štvrtú v poradí v roku 1885 zbúrali.

Piatou tzv. vonkajšou mestskou bránou, ktorá stála v závere dnešnej Hornej striebornej ulice bola Strieborná brána. Pôvodne drevený objekt prestavali na kamenný v roku 1573. O necelých 80 rokov neskôr sa uskutočnila ďalšia prestavba. Krátko na to, v roku 1660, upravili priečelie brány a doplnili ho o mestský erb a latinský text. V roku 1898 Striebornú bránu ako poslednú z vonkajších mestských brán asanovali.

Vnútorné brány: Približne v tretine dnešnej Dolnej ulice, v smere od námestia, stála stará brána nazývaná na Dolnej ulici. Nadväzovala na dve vnútorné línie opevnenia, ktoré v tomto priestore pretínali Dolnú ulicu. Miesto, na ktorom bola brána vybudovaná, malo svoje opodstatnenie aj z dovtedajšieho stavebného vývoja mesta, keďže v 16. storočí spodná časť Dolnej ulice nebola ešte úplne zastavaná, tak ako ju poznáme dnes. Aj privilegované domy ringbűrgerov končili práve pri tejto bráne. K námestiu sa v tomto období počítalo aj štyri až päť domov po oboch stranách Dolnej ulice. Bránu na Dolnej ulici postavili před rokom 1608 a asanovali ju niekedy pred rokom 1786.

Brána nazývaná na Striebornej ulici v skutočnosti nestála na ulici samotnej, ale v dvornom trakte dnešného domu na Hornej striebornej č.7. V podobe pozmenenej viacerými stavebnými úpravami ju ako jedinú z bývalých brán mesta môžeme vidieť i dnes. V súčasnosti v nej sídli Divadlo z pasáže. Bránu postavili okolo roku 1541 v hradbovom múre, ktorý spájal Striebornú bránu vybudovanú na konci rovnomennej ulice s Baštou III. Múr prechádzal poza domové parcely Hornej striebornej ulice a v hornej tretine Dolnej ulice, v jej dvorových traktoch sa pripájal k Bašte III. V tejto časti mesta boli vybudované až 3 línie opevnenia. Brána na Striebornej ulici otvárala prístup na domové parcely a do záhrad medzi druhou a treťou líniou opevnenia. V 19. a aj v 20. storočí bránu víckrát prestavovali, čím podstatne zmenili jej vzhľad. Do priestoru medzi bránou a domom pristavali spojovací dvorový trakt a budova dostala veľké okná a balkón.

Na pozemku bývalého Komorského dvora (Kammerhofu), v miestach dnešnej Národnej ulice, stála spolu s dvomi baštami aj brána nazývaná bránou Komorského dvora. Oproti nej, na Hrone, bol vybudovaný drevený most, ktorý kolmo smeroval k dnešnej kaplnke sv. Jána Nepomuckého pod Urpínom. Pri bráne, ktorú pravdepodobne postavili už v prvej polovici 16. storočia  stál aj pivovar. V polovici 18. storočia, keď Banská komora a mesto viedli dlhotrvajúce spory o vlastnícke práva na objekty opevnení v Kammerhofe, dala Komora 5. apríla 1758 bránu zamurovať. Neskôr sa podarilo spory urovnať a Bránu komorského dvora opäť otvorili. Asanovali ju niekedy po roku 1877.

Medzi tzv. vnútorné mestské brány počítame aj bránu, ktorú v roku 1576 vybudovali v hradbovom múre nedaleko Hronskej brány. Stála na konci parcely, ktorá od polovice 17. storočia prináležala k pozemku mestského domu – dnešnej radnice na námestí. Od tejto skutočnosti sa odvodzoval aj jej názov  brána Pod mestským domom. Ďalšie poznatky o nej nemáme a nie je ani známe, kedy zanikla.

Organizačné poriadky, ktoré vydávala mestská rada, určovali denné i nočné stráženie mestských bášt a brán. Do každej z nich boli okrem posádky pridelení aj puškári alebo zámočníci, ktorých povinnosťou bola starostlivosť o tamojšie delá. Počet členov posádok sa menil s počtom členov jednotlivých cechov. V neskorších dobách, kedy Banskú Bystricu neohrozoval útok z vonku, zabezpečovali zástupcovia cechov slávnostné salvy z diel a pušiek, ktoré slúžili len ako dekorácia pri slávnostiach a sviatkoch. Mestská stráž cez deň kontrolovala prichádzajúcich a odchádzajúcich. Kontrola sa zintenzívňovala v časoch nebezpečenstva (lúpežné výpravy Turkov, morové epidémie) a pri jarmočných sviatkoch, kedy bola veľká premávka. Brány sa otvárali hodinu pred východom slnka a zatvárali sa hodinu pred západom slnka. Zatvorenie brán oznamoval zvon. Koče a povozy, ktoré nestihli vojsť do mesta, boli nútené stráviť noc na predmestí. Kľúče po obchôdzke a po uzavretí jednotlivých brán odovzdával richtárovi hradný kapitán a ráno si ich od neho bral na ich opätovné otvorenie. Od 18. storočia boli strážcami brán výlučne špeciálni najatí strážcovia a nevykonávali ich (ako dovtedy) mešťania, pretože požiadali o oslobodenie od tejto povinnosti.

Výzor  väčšiny mestských brán sa zachoval v obrazoch maliara Andreja Stollmanna, pôsobiaceho v Banskej Bystrici. Maľoval ich podľa dobových fotografií, ktorých niekoľko sa  zachovalo dodnes.

Na pomoci pri písaní tohoto článku mi bola monografia Emila Jurkovicha „Slobodné kráľovské mesto Banská Bystrica“ a článok Jána Baláža v Bystrickom Permone.

Rýchlovlak v hlave

31.07.2020

Prečítal som si jeden článok v časopise, kde boli popísané rôzne druhy meditácií. Jedna z nich ma zaujala tak, že som sa v nej našiel. Niečo podobné sa deje teraz aj mne. Predstavte si, ako sedíte v rýchlovlaku. Za oknom pozorujete, ako sa krajina rýchlo mihá. Teraz si predstavte, že sedíte v osobnom vlaku a okolitú krajinu vnímate oveľa lepšie. Máte šancu, čas vidieť [...]

Aj o tom, ako som si svoje prvé runy vyrobil

10.12.2019

Od včerajšieho dňa mi vnútorný hlas, čiže moje vyššie Ja hovorí, aby som sa čo to naučil o runách. Zase je tu asi niečo, čomu sa mám venovať, alebo priučiť, poučiť z niečoho… a to sú runy. Doteraz som len vedel že runy sú, že majú istú moc, že ich dlhú dobu ohrievali pod svojimi krídlami Kelti, starí Germáni, hoci história rún siaha oveľa ďalej. Viem o [...]

Babolety . . . urpínske

17.10.2019

Znovu bol krásny deň babieho leta a voľba menšieho výletu padla na neďaleký Urpín vedľa ktorého je prilepená Banská Bystrica. Cesta naň viedla popri rozprávkovom dome. (pre nedeformovaný pohľad klik na obrázky) Aj Banská Bystrica má svoj strašidelný dom. Určite nie jeden a ani o tomto som si nie istý či v ňom straší, ale počul som o tom 🙂 Cestu mi spestrila [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 128
Celková čítanosť: 593282x
Priemerná čítanosť článkov: 4635x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy