Založ si blog

Za živa v Bystrici, po smrti v nebi (20.) – Osada na vrchu Urpín

Keď sa spomenie Urpín, vrch prirastený k Banskej Bystrici, každému kto ho pozná sa vybaví serpentínovitý chodník vedúci od železničnej stanici Mesto na jeho vrchol, Kalvária, mohutné gaštany a neďaleká Vartovka – hvezdáreň. Vrch je to nevysoký, jeho nadmorská výška je 510 m.n.m. Neodmysliteľnou súčasťou Urpína je nádherný výhľad na Banskú Bystricu a pohoria v diaľke. O Urpíne som písal tu. No málokto, dokonca aj z banskobystričanov však vie, že  na Urpíne bola obec. Nevie sa presne kde, ale bola. Svedčia o tom písomnosti zachovalé z tých dôb. Doposiaľ sa po obci nenašli žiadne stopy. Nevie sa ani to, kedy obec vznikla a ani kedy zanikla. Predpokladá sa, že jej obyvatelia usadení na vrchu týčiacom sa nad mestom, sa pravdepodobne zaoberali pastierstvom, chovom oviec alebo dobytka, možno aj uhliarstvom. V 50. rokoch minulého storočia na Urpíne ešte stáli schátrané senníky, ktoré vzdialene mohli pripomínať bývalú obec Urpín. Vrch Urpín v 15. a 16. storočí mohol byť zalesnený v oveľa menšej miere ako dnes a klimatické podmienky tu boli možno priaznivejšie, miernejšie, hlavne v zime, ako dolu v meste. Jediné čo zo zachovaných dobových materiálov vieme je, že vlastníkmi prípadne spoluvlastníkmi obce Urpín a jej poddaných boli zväčša zemani z blízkych i vzdialenejších dedín: z Iliaša, Kremničky, Lukavice a zo Zolnej.

Prvá zmienka o vrchu Urpín bola z roku 1287 v listine kráľa Ladislava IV., kde kráľ dáva Jurkovi synovi Dionýza za jeho vojenské zásluhy v bojoch s českým kráľom Přemyslom Otakarom II. a s Kumánmi do vlastníctva zeme okrem iného aj lúku pri Hrone a potoku Bobocha pod Urpínom. Z prvej tretiny 16. storočia sa zachovalo viacero písomností nielen o vrchu, ale aj o osade menom Urpín. Tieto dobové listiny, majetkovo-právne, pojednávajú zväčša o kúpe, predaji, prípadne o zálohovaní pozemkov, dedín. Ďalšia zmienka o osade Urpín je z roku 1522 kde v listine vydáva Turčiansky konvent opäť svedectvo, tentoraz o tom, že Juraj Ostrolucký dal v mene svojom a svojich synov Gašpara, Melichora a Baltazára mestu Banskej Bystrici do zálohu za 25 florénov svoju majetkovú časť v obci Urpín.

Takže Banská Bystrica má aj jednu záhadu, ktorou je hmatateľná existencia obce Urpín na vrchu Urpín. Možno sa jedného dňa podaria nájsť stopy po tejto obci. Však to nie je Atlantída, ktorá sa stratila bez stopy 🙂

Rýchlovlak v hlave

31.07.2020

Prečítal som si jeden článok v časopise, kde boli popísané rôzne druhy meditácií. Jedna z nich ma zaujala tak, že som sa v nej našiel. Niečo podobné sa deje teraz aj mne. Predstavte si, ako sedíte v rýchlovlaku. Za oknom pozorujete, ako sa krajina rýchlo mihá. Teraz si predstavte, že sedíte v osobnom vlaku a okolitú krajinu vnímate oveľa lepšie. Máte šancu, čas vidieť [...]

Aj o tom, ako som si svoje prvé runy vyrobil

10.12.2019

Od včerajšieho dňa mi vnútorný hlas, čiže moje vyššie Ja hovorí, aby som sa čo to naučil o runách. Zase je tu asi niečo, čomu sa mám venovať, alebo priučiť, poučiť z niečoho… a to sú runy. Doteraz som len vedel že runy sú, že majú istú moc, že ich dlhú dobu ohrievali pod svojimi krídlami Kelti, starí Germáni, hoci história rún siaha oveľa ďalej. Viem o [...]

Babolety . . . urpínske

17.10.2019

Znovu bol krásny deň babieho leta a voľba menšieho výletu padla na neďaleký Urpín vedľa ktorého je prilepená Banská Bystrica. Cesta naň viedla popri rozprávkovom dome. (pre nedeformovaný pohľad klik na obrázky) Aj Banská Bystrica má svoj strašidelný dom. Určite nie jeden a ani o tomto som si nie istý či v ňom straší, ale počul som o tom 🙂 Cestu mi spestrila [...]

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 06:23

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Fico, Danko, Pellegrini

Boj o post šéfa NR SR. Bude Ficova stratégia účinná? Smer vyhrá tak či tak, SNS tlačí a Hlas čaká test

18.04.2024 06:00

Od pôvodných personálnych požiadaviek nakoniec SNS upustila, no staré rany otvorila oficiálne neobsadená stolička predsedu parlamentu, ktorú Danko požaduje od vzniku koalície. A chce ju znova.

obria lavička, Muráň

Park s megasochami je v Muráni absolútnou novinkou. Nechýbajú v ňom ani živé zvieratá

18.04.2024 06:00

Tony vážiace nadrozmerné sochy obrov, velikánska lavička s parádnym výhľadom či živé lamy pripomínajúce plyšové hračky. Tieto atrakcie sa nachádzajú v areáli pri obci Muráň.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 128
Celková čítanosť: 592293x
Priemerná čítanosť článkov: 4627x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy