Pokračovanie vianočnej minisérie (predošlý článok)
Vianočka má dlhú históriu a drží si obľubu až do dnešnej doby. Prvá zmienka o vianočke je zo 16. storočia. Za dlhé roky prešla drobnými premenami. Zo začiatku vianočku mohli piecť len cechoví remeselníci (pekári), od 18. storočia si ju začali ľudia piecť doma sami. Prvú, z doma upečených vianočiek mal dostať hospodár, aby sa mu urodilo veľa obilia. Veľká vianočka sa na záver štedrovečernej večere rozkrájala. Niekde z nej počas Štedrého večera dávali po kúsku aj dobytku, aby bol zdravý a neškodili mu zlé sily. Nie vždy sa vianočka volala vianočka. Najskôr sa jej hovorilo húska alebo calta a niekde v Čechách sa dodnes stretávame s najrôznejšími pomenovaniami: pletenica, pletenka, štricka, štrucla, žemľa.
Zhotoviť vianočku nebolo a nie je jednoduché, a preto sa pri príprave cesta, pletení a pečení vianočky dodržiavali rôzne zvyky, ktoré mali tvorbe vianočky zaistiť úspech. Gazdiná mala miesiť v bielej zástere a šatke, nesmela hovoriť, pri kysnutí cesta mala vyskakovať vysoko do výšky. Dávnym zvykom tiež bolo zapekanie mince. Kto ju pri krájaní našiel, mal istotu, že bude zdravý a bohatý po celý budúci rok. Pripálená alebo natrhnutá veštila neúspech.
Vianočka je dodnes nevyhnutnou a nepostrádateľnou súčasťou vianočných sviatkov, či už pečená doma alebo kúpená v obchode. I dnes sú zruční majstri, ktorí dokážu spodný pletenec zhotoviť zo siedmich prameňov (najčastejšie sa pletie zo štyroch), alebo upletú celú vianočku naraz zo šiestich prameňov.
No a pridám jeden recept na vianočku ktorý používam ja. Nie je zapletaná, teda tvarom nepripomína vianočku ako má byť, nemám pri jej príprave bielu zásteru, ani neskáčem pri tom do výšky, ale chuťovo myslím že nezaostáva za tou zepletanou. Nakoľko som majiteľ a výhradný používateľ domácej pekárničky, zohnal som si pár receptov a tento sa mi pozdáva najviac 🙂
Ingrediencie:
200ml vlažného mlieka, 100g rozpusteného margarínu, pozor nie horúci (maslo, hera…), 2 žĺtka, 90 g kryštál.cukru, pol ČL soli, 470g hladkej múky (ja dávam polovicu hladkej a polovicu polohrubej múky, myslím že takto je lepšia), 1 sáčok sušených kvasníc (7g), (dávam pol kocky čerstvého droždia), hrozienka.
Postup:
Všetky suroviny dáme v napísanom poradí do domácej pekárne a zapneme program „sladký chlieb“, alebo niečo podobné, čo máte. (podľa druhu pekárne) Po zapípaní, teda počas druhého miesenia pridáme namočené hrozienka. Ak dáte pravé maslo, vianočka bude mať skvelú maslovú chuť. Skúšal som pridávať napr. nasekanú varovú čokoládu, alebo rôzne nasekané oriešky, prípadne kandizované ovocie. Každý podľa chuti samozrejme.
No a takto nejako vyzerá tá moja, z pekárne. Samozrejme že pletená je pletená, tá je vianočná 🙂
Veru, vianočka prežije aj nás... ...
No dnes som ešte môjmu synovi na ...
Kusi, popri iných činnostiach dobre ...
..čo ste sa Believer dnes s Josem ...
Katka, ja vianočku s kakaom môžem ...
Celá debata | RSS tejto debaty