Založ si blog

Za sacherovou tortou – pokračovanie

V predošlom článku o návšteve Viedne som popísal  zámok Schönbrunn a jeho záhrady a nasledoval presun do historického centra Viedne. Presunuli sme sa teda autobusom zo Schönbrunnu k námestiu Márie Terézie.

Námestie Márie Terézie sa nachádza na Ringstrase, oproti Hofburgu. Je to malé námestíčko pokryté trávnikom, kvetinovými záhonmi a geometricky zastrihnutými okrasnými kríkmi. Po oboch stranách námestia sú dve vzhľadovo úplne rovnaké budovy dvoch viedenských múzeí: PrírodovednéMúzeum umenia. Líšia sa len  sochami ktoré dekorujú fasády týchto stavieb.

Múzeum umenia

 

Prírodovedné múzeum

V strede námestia sa nachádza pomník Márie Terézie, vytvorený v rokoch 1874 až 1887.

Socha Márie Terézie

Ďalšie zastavenie bolo v Hofburgu. Hofburg bol niekedy sídlo cisárov, dnes tu má svoju kanceláriu rakúsky prezident. Okrem prezidentskej kancelárie tu láka  turistov Múzeum Sissi, Klenotnica, Strieborná komnata, Španielska dvorná jazdecká škola, Rakúska národná knižnica, Múzeum Efezu a samozrejme Burggarten s domom motýľov, ktorý som chcel veľmi navštíviť. Opäť z dôvodu časovej tiesni sme návštevu motýľov neabsolvovali a samotný Hofburg sme si obzreli len zvonku. Najstaršia časť Hofburgu pochádza z roku 1279. Svoju súčasnú podobu získal až v 19. storočí za vlády Franz Jozefa. Celý objekt pozostáva z 19 dvorov,  2600 miestností a 56 schodíšť.

 

 

Nasledujúcou zastávkou mali byť hrobky Habsburgovcov, lenže zhliadnuť nám ich nebolo dopriate, lebo prístupová cesta k nim bola zo všetkých strán zatarasená zátarasami a všade stojacími policajtami. Dôvodom bol pohreb jedného z posledných Habsburgovcov, Otta Habsburského. Tak isto ako hrobky, nemohli sme sa dostať z toho istého dôvodu ani ku chrámu sv. Štefana. K blízkosti chrámu sv. Štefana sme sa dostali po ulici Kärntner strase. Táto ulica je jednou z ulíc tvoriacich centrum mesta. Najstaršie zmienky o tejto ulici pochádzajú z polovice 13. storočia. Meno tejto ulice je odvodené od názvu jedného zo spolkových štátov Rakúska – Kärnten = Korutánsko. V roku 1974 tu bola vytvorená pešia zóna. V súčasnosti sa tu nachádza množstvo reštaurácií, obchodov, kaviarní, obchodný dom Steffl ako aj značkové butiky ako Christian Dior, Pierre Cardin, Fiorucci. Nachádza sa tu aj hotel Sacher. No a konečne na križovatke tejto ulice s vedľajšou sme ochutnali konečne sacherovu tortu.

Tu sme mali  asi dvojhodinové voľno na občerstvenie a nákup suvenírov. Škoda len, že práve toto miesto bolo v tú dobu asi najviac zaľudnené z celej Viedne z dôvodu pohrebu monarchu. Ale zase na druhej strane sme mohli obdivovať nespočetné množstvo dobovo oblečených vojakov z čias monarchie. Všade okolo nás prechádzali vojaci asi vo všetkých druhoch historických uniforiem.

Tie dve hodiny voľna prešli veľmi rýchlo, podarilo sa nám všetkým stretnúť na dohovorenom mieste v blízkosti Stephansdomu a presunuli sme sa kúsok ďalej ku Grabenu. Ešte pár slov k Stephansdomu:

Gotická katedrála Stephansdom sa nachádza v strede námestia Stephansplatz a zaberá jeho prevažnú časť.  Stavba katedrály začala v 12. storočí a stavba trvala 10 rokov. V priebehu rokov bol tento kostol dostavovaný a stále rozširovaný až z neho vznikol terajší monumentálny chrám. Jedná sa o trojloďnú  gotickú stavbu 107 metrov dlhú, 39 metrov širokú a takmer 137 metrov vysokú.

časť Stephansdomu ako sme ho videli vďaka zátarasám a davom ľudí.

Námestie Stephansplatz sa nachádza v úplnom strede historického centra Viedne. Okrem architektonických  zaujímavostí sa tu nachádzajú rôzne reštaurácie, kaviarne, obchody a samozrejme tak ako v turistickom centre každého veľkomesta tu nechýbali ani všade prítomní pouliční umelci.

Na rohu Stephansplatz-u s ulicou Graben sa nachádza moderný sklenený dom Haas Haus. Táto budova v postmodernom štýle tu bola postavená v rokoch 1987 až 1990. Je to luxusný obchodný dom s reštauráciou na streche. Podľa niektorých ľudí sa táto budova nehodí do historického centra Viedne, na druhej strane kontrast, ktorý tvori v porovnaní s okolitými staršími budovami je veľmi zaujímavý.

 

Graben, v preklade Priekopy sa tiež nachádza v centre mesta. Najskôr sa na tomto mieste nachádzali obranné hradby a priekopy rímskeho tábora, neskôr sa tu konali trhy a od 17. storočia tvorili tieto priestory pri zvláštnych príležitostiach k prehliadkam cisárskeho dvora.

V strede tejto ulice sa nachádza monumentálny barokový morový stĺp, ktorý po morovej epidémii v roku 1679 tu nechal postaviť vtedajší cisár Leopold I. Morový stĺp je  vlastne akoby horou oblakov nakopených ako šľahačka. Na ich vrchu sa nachádzajú sochy svätých vrúcne ďakujúcich Bohu za úľavu, ktorá nastala po skončení čierneho moru. Ten zabil asi 150 000 ľudí. Okrem nich sú na oblakoch aj anjeli a mučeníci.

Graben s morovým stĺpom

Graben spája Stephansplatz skoro priamo s Hofburgom a práve touto cestou sme sa pomaly vybrali k námestiu Márie Terézie, kde sme mali nastúpiť do nášho autobusu. Do plánovaného odchodu z Viedne nám ostával ešte nejaký čas, tak sme sa zastavili na pár minút pri Hundertwasserhause. Táto  zaujímavá výstredná stavba je dielom rakúskeho umelca Hundertwassera, ktorý do stavby vložil svoje životné postoje a osobitný odkaz ďalším generáciám. Dokončená bola v roku 1985. Dom mal pôvodne slúžiť ako ubytovňa pre sociálne slabšiu vrstvu, nakoniec sa stal turistickou atrakciou. Tvorca do interiéru aj do exteriéru stavby vtlačil všetky prvky svojho inovatívneho umenia – pestrofarebné plochy, nerovné línie či chaoticky rozmiestnené prvky. Hlavným atribútom stavby je doslova život. Dom obrastajú stromy a popínavé rastliny. Priamo v dome je kaviareň. Kaviareň s galériou a obchodmi sa nachádza priamo oproti domu, tak isto nesúce sa v duchu Hundertwasserovho kumštu.

Hundertwasserhaus

 

Hundertwasserhaus bolo naše posledné zastavenie pri vybratých zaujímavostiach Viedne. Verím že sa do tohoto mesta ešte niekedy v blízkej budúcnosti vrátim, veď je tu toho na obzeranie veľa a hlavne je tu  dom motýľov, ktorý som pri tejto návšteve mesta nevidel.

 

 


 

Rýchlovlak v hlave

31.07.2020

Prečítal som si jeden článok v časopise, kde boli popísané rôzne druhy meditácií. Jedna z nich ma zaujala tak, že som sa v nej našiel. Niečo podobné sa deje teraz aj mne. Predstavte si, ako sedíte v rýchlovlaku. Za oknom pozorujete, ako sa krajina rýchlo mihá. Teraz si predstavte, že sedíte v osobnom vlaku a okolitú krajinu vnímate oveľa lepšie. Máte šancu, čas vidieť [...]

Aj o tom, ako som si svoje prvé runy vyrobil

10.12.2019

Od včerajšieho dňa mi vnútorný hlas, čiže moje vyššie Ja hovorí, aby som sa čo to naučil o runách. Zase je tu asi niečo, čomu sa mám venovať, alebo priučiť, poučiť z niečoho… a to sú runy. Doteraz som len vedel že runy sú, že majú istú moc, že ich dlhú dobu ohrievali pod svojimi krídlami Kelti, starí Germáni, hoci história rún siaha oveľa ďalej. Viem o [...]

Babolety . . . urpínske

17.10.2019

Znovu bol krásny deň babieho leta a voľba menšieho výletu padla na neďaleký Urpín vedľa ktorého je prilepená Banská Bystrica. Cesta naň viedla popri rozprávkovom dome. (pre nedeformovaný pohľad klik na obrázky) Aj Banská Bystrica má svoj strašidelný dom. Určite nie jeden a ani o tomto som si nie istý či v ňom straší, ale počul som o tom 🙂 Cestu mi spestrila [...]

žiga

Záverečné reči v procese so Štefanom Žigom nakoniec neodzneli

16.04.2024 11:46

Obhajoba proti rozhodnutiu podala sťažnosť. Tou sa bude zaoberať Najvyšší súd SR.

Kukláči / Polícia /

Kukláči so samopalmi zasahovali v Kaplnej. Pri akcii Zvar zadržali dve osoby

16.04.2024 11:22

V jednom z objektov v obci dochádzalo k nelegálnemu odčerpávaniu motorovej nafty z produktovodu vedúceho zo Slovenska do Česka. Polícia zverejnila autentické zábery zo zásahu.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Historickú budovu burzy v centre Kodane zachvátil požiar, jej veža sa zrútila

16.04.2024 11:07

Na videu miestnych médií bolo vidieť, ako ľudia vynášajú z budovy veľké obrazy, aby ich zachránili pred ohňom. Z budovy šľahali vysoké plamene a k oblohe stúpal hustý dym.

Finančná správa / FS / Kriminalisti /

Akcia Lotus: Finančná správa zaistila deväť áut, dom, chatu i štyri milióny eur

16.04.2024 10:41

Akcia bola zameraná na rizikových a nepoctivých daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými motorovými vozidlami, tzv. autíčkarov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 128
Celková čítanosť: 592141x
Priemerná čítanosť článkov: 4626x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy