Založ si blog

Kto si dá zemitý čaj?

Rôzne podoby Pu-erh

Rôzne podoby Pu-erh

V predošlom článku (tu) som písal  ako čaj vnímajú v rôznych končinách sveta, ako sa dostal do Európy, ako ho pripravujú Angličania.

Minimálne v jednom by sa mohol čaj prirovnať k vínu. A je to v škále druhov a príchutí. Táto škála je  veľmi široká a možno ju prirovnať k vínam bielym, červeným a ružovým. Odrody majú svoju paralelu v sortách zelených, čiernych a oolongu. Tak napríklad zatiaľ čo biely čaj Šou-mej (Show Mee) je obdobou neskvaseného vínneho muštu, čaj Pu-erh pochádza sťaby z kategórie ťažkých vín.

No a práve pri Pu-erh (Pchu-er) začnem s popisom niekoľkých druhov čajov, čajov ktoré mám rád a z nich práve Pu-Erh je na vrchole.

Pri dobrom skladovaní má tento čaj prakticky neobmedzenú trvanlivosť a jeho senzorické vlastnosti sa dokonca pribúdajúcimi rokmi zlepšujú. Zatiaľ čo zelené a čierne druhy sú najlepšie čerstvé a čas im uberá na kvalite, Pu-erh zreje ako dobré víno. V niektorých špeciálnych predajniach  nájdete v ponuke aj 20 až 35-ročný.

Pu-erh  sa pravdepodobne najviac podobá čaju aký pili Číňania už zhruba pred 2000 rokmi. V starej Číne patril medzi najvyberanejšie sorty, ktoré sa podávali iba cisárom. Bežnému ľudu sa konzumácia tohto tzv. „cisárskeho čaju“ dôrazne odopierala.

Je to čaj, ktorý  bol viacnásobne oxidovaný za účasti prirodzených baktérií a plesní z čajovníkových listov. Za zdroj Pu-erhu sa pokladá voľne rastúci čajovník druhu Camellia assamica, konkrétne odroda Ta-jie (Dayeh), čo znamená „veľký list“. Po spracovaní sa Pu-erh s pomocou rôznych prírodných lepivých látok (napr. aj krvnej plazmy) lisuje do tvarov miniatúrnych vtáčích hniezd, gúľ, tehál, koláčov, hubovitých tvarov a pod. Na záver sa jednotlivé kúsky ručne balia do bambusových listov a preväzujú vláknami palmových listov. V takejto úprave je čaj určený najmä pre čínsky trh, v rámci exportu naň natrafíme predovšetkým v sypanej forme alebo v podobe nálevových sáčkov.  Nie je už však ťažké aj u náz zohnať lisovanú formu Pu-erh.

Pu-erh patrí medzi druhy so skutočne špecifickou vôňou a chuťou. V príručkách, ale aj  v praxi sa možno stretnúť s rôznorodou klasifikáciou a opismi vplyvu čaju na chuťové poháriky a čuchové bunky. Stretávame sa s rôznymi priprovnaniami chute a vôni tohto čaju. Najviac prevládajú prívlastky ako zemitý, plesnivý, zatuchnutý. Tí, ktorým zachutí tento čaj ho opisujú ako čaj s vôňou sladkastou až medovo zatuchnutou, zemitou Chuť má  veľmi hladkú, plnú, jemne horkastú, zemitú s nepatrnou zvieravosťou.

Podľa učenia tradičnej čínskej medicíny patrí Pu-erh k päťdesiatim najvýznamnejším liečivým rastlinám. Výsostné postavenie tohto čaju umocňuje i fakt, že chráni pred infekčnými chorobami, posilňuje imunitný systém, pôsobí antidepresívne a uznanie si získal aj ako účinný prostriedok pri poruchách trávenia a proti hnačkám. Považuje sa aj za prírodný požierač tukov. Tajomstvo liečivých účinkov Pu-erhu spočíva v ušľachtilej plesni, ktorá sa vytvára na pomaly dozrievajúcich, oxidujúcich lístkoch. Podobný proces možno pozorovať pri príprave kvalitných zrejúcich syrov. No a ako je známe, niektoré druhy plesní účinkujú v ľudskom organizme sťaby antibiotikum. Pri pravidelnom pití troch šálok denne je údajne možné znížiť hladinu cholesterolu až o 13% za mesiac.

A ako pripraviť Pu-erh?

Pre tento čaj je vhodné si špeciálne rezervovať jednu kanvicu, lebo jeho výrazná zemitá vôňa ostáva v stenách, odkiaľ sa spätne vylúhuje. Keby ste vzápätí v tej iste nádobe pripravili  napr. Paj-mu-tan (veľmi jemný čínsky biely čaj), stratil by svoju delikátnu vôňu a chuť.

Príprava: 1 zarovnanú čajovú  lyžičku Pu-erhu zalejeme šálkou (2 dcl) vody zohriatej na teplotu 95-100°C a 3-10 minút necháme odstáť. U lisovaných druhov to bude o niečo viac. Pri lepších druhoch sa ani pri lúhovaní presahujúcom 7 minút nemusíme obávať pocitu zvýšenej zvieravosti na jazyku, pri tých horších však môže byť výsledkom  čaj drsnejšej chuti. Je možné, že chuť Pu-erhu sa na prvý raz niekomu bude zdať príliš výrazná. V takom prípade odporúčam výluh pripraviť z polovičnej dávky. Ďalšou možnosťou je prvý nálev po 30 sekundách zliať a vzápätí zaliať lístky ešte raz. Troška cukru alebo medu  chuť ešte trochu zjemní. Vzhľadom k nízkemu obsahu kofeínu je možné Pu-erh popíjať prakticky po celý deň, dokonca aj pred spaním. Tiež ho môžeme miešať s inými čajmi. Výborná je napríklad zmes s čajom Šou-mej (Show mee), ktorá pôsobí v lete príjemne ochladzujúco.

Pu-Erh mi zabral viac riadkov ako som plánoval, z toho dôvodu ďalšie  druhy mojich obľúbených čajov popíšem v nasledujúcom alebo aj v nasledujúcich článkoch.

Rýchlovlak v hlave

31.07.2020

Prečítal som si jeden článok v časopise, kde boli popísané rôzne druhy meditácií. Jedna z nich ma zaujala tak, že som sa v nej našiel. Niečo podobné sa deje teraz aj mne. Predstavte si, ako sedíte v rýchlovlaku. Za oknom pozorujete, ako sa krajina rýchlo mihá. Teraz si predstavte, že sedíte v osobnom vlaku a okolitú krajinu vnímate oveľa lepšie. Máte šancu, čas vidieť [...]

Aj o tom, ako som si svoje prvé runy vyrobil

10.12.2019

Od včerajšieho dňa mi vnútorný hlas, čiže moje vyššie Ja hovorí, aby som sa čo to naučil o runách. Zase je tu asi niečo, čomu sa mám venovať, alebo priučiť, poučiť z niečoho… a to sú runy. Doteraz som len vedel že runy sú, že majú istú moc, že ich dlhú dobu ohrievali pod svojimi krídlami Kelti, starí Germáni, hoci história rún siaha oveľa ďalej. Viem o [...]

Babolety . . . urpínske

17.10.2019

Znovu bol krásny deň babieho leta a voľba menšieho výletu padla na neďaleký Urpín vedľa ktorého je prilepená Banská Bystrica. Cesta naň viedla popri rozprávkovom dome. (pre nedeformovaný pohľad klik na obrázky) Aj Banská Bystrica má svoj strašidelný dom. Určite nie jeden a ani o tomto som si nie istý či v ňom straší, ale počul som o tom 🙂 Cestu mi spestrila [...]

Petr Pavel

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

16.04.2024 15:52

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie.

Juraj Blanár

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán

16.04.2024 15:29

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ majú rokovať o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

Podvod

Fanúšikovia hokeja, pozor. Neznámy páchateľ ponúka na internetovom portáli falošné lístky na MS

16.04.2024 15:11

Vystupuje pod rôznymi menami, s rôznymi telefónnymi číslami a uvádza odlišné bankové účty, na ktoré žiada zaslať peniaze.

Russia Ukraine War

Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

16.04.2024 15:07

Volodymyr Zelenskyj sa sťažuje, že Izraelu pomohli spojenci ochrániť vzdušný priestor pred útokom Iránu, ale od neba nad Ukrajinou dávajú ruky preč.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 128
Celková čítanosť: 592162x
Priemerná čítanosť článkov: 4626x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy