V predošlom článku (tu) som písal ako čaj vnímajú v rôznych končinách sveta, ako sa dostal do Európy, ako ho pripravujú Angličania.
Minimálne v jednom by sa mohol čaj prirovnať k vínu. A je to v škále druhov a príchutí. Táto škála je veľmi široká a možno ju prirovnať k vínam bielym, červeným a ružovým. Odrody majú svoju paralelu v sortách zelených, čiernych a oolongu. Tak napríklad zatiaľ čo biely čaj Šou-mej (Show Mee) je obdobou neskvaseného vínneho muštu, čaj Pu-erh pochádza sťaby z kategórie ťažkých vín.
No a práve pri Pu-erh (Pchu-er) začnem s popisom niekoľkých druhov čajov, čajov ktoré mám rád a z nich práve Pu-Erh je na vrchole.
Pri dobrom skladovaní má tento čaj prakticky neobmedzenú trvanlivosť a jeho senzorické vlastnosti sa dokonca pribúdajúcimi rokmi zlepšujú. Zatiaľ čo zelené a čierne druhy sú najlepšie čerstvé a čas im uberá na kvalite, Pu-erh zreje ako dobré víno. V niektorých špeciálnych predajniach nájdete v ponuke aj 20 až 35-ročný.
Pu-erh sa pravdepodobne najviac podobá čaju aký pili Číňania už zhruba pred 2000 rokmi. V starej Číne patril medzi najvyberanejšie sorty, ktoré sa podávali iba cisárom. Bežnému ľudu sa konzumácia tohto tzv. „cisárskeho čaju“ dôrazne odopierala.
Je to čaj, ktorý bol viacnásobne oxidovaný za účasti prirodzených baktérií a plesní z čajovníkových listov. Za zdroj Pu-erhu sa pokladá voľne rastúci čajovník druhu Camellia assamica, konkrétne odroda Ta-jie (Dayeh), čo znamená „veľký list“. Po spracovaní sa Pu-erh s pomocou rôznych prírodných lepivých látok (napr. aj krvnej plazmy) lisuje do tvarov miniatúrnych vtáčích hniezd, gúľ, tehál, koláčov, hubovitých tvarov a pod. Na záver sa jednotlivé kúsky ručne balia do bambusových listov a preväzujú vláknami palmových listov. V takejto úprave je čaj určený najmä pre čínsky trh, v rámci exportu naň natrafíme predovšetkým v sypanej forme alebo v podobe nálevových sáčkov. Nie je už však ťažké aj u náz zohnať lisovanú formu Pu-erh.
Pu-erh patrí medzi druhy so skutočne špecifickou vôňou a chuťou. V príručkách, ale aj v praxi sa možno stretnúť s rôznorodou klasifikáciou a opismi vplyvu čaju na chuťové poháriky a čuchové bunky. Stretávame sa s rôznymi priprovnaniami chute a vôni tohto čaju. Najviac prevládajú prívlastky ako zemitý, plesnivý, zatuchnutý. Tí, ktorým zachutí tento čaj ho opisujú ako čaj s vôňou sladkastou až medovo zatuchnutou, zemitou Chuť má veľmi hladkú, plnú, jemne horkastú, zemitú s nepatrnou zvieravosťou.
Podľa učenia tradičnej čínskej medicíny patrí Pu-erh k päťdesiatim najvýznamnejším liečivým rastlinám. Výsostné postavenie tohto čaju umocňuje i fakt, že chráni pred infekčnými chorobami, posilňuje imunitný systém, pôsobí antidepresívne a uznanie si získal aj ako účinný prostriedok pri poruchách trávenia a proti hnačkám. Považuje sa aj za prírodný požierač tukov. Tajomstvo liečivých účinkov Pu-erhu spočíva v ušľachtilej plesni, ktorá sa vytvára na pomaly dozrievajúcich, oxidujúcich lístkoch. Podobný proces možno pozorovať pri príprave kvalitných zrejúcich syrov. No a ako je známe, niektoré druhy plesní účinkujú v ľudskom organizme sťaby antibiotikum. Pri pravidelnom pití troch šálok denne je údajne možné znížiť hladinu cholesterolu až o 13% za mesiac.
A ako pripraviť Pu-erh?
Pre tento čaj je vhodné si špeciálne rezervovať jednu kanvicu, lebo jeho výrazná zemitá vôňa ostáva v stenách, odkiaľ sa spätne vylúhuje. Keby ste vzápätí v tej iste nádobe pripravili napr. Paj-mu-tan (veľmi jemný čínsky biely čaj), stratil by svoju delikátnu vôňu a chuť.
Príprava: 1 zarovnanú čajovú lyžičku Pu-erhu zalejeme šálkou (2 dcl) vody zohriatej na teplotu 95-100°C a 3-10 minút necháme odstáť. U lisovaných druhov to bude o niečo viac. Pri lepších druhoch sa ani pri lúhovaní presahujúcom 7 minút nemusíme obávať pocitu zvýšenej zvieravosti na jazyku, pri tých horších však môže byť výsledkom čaj drsnejšej chuti. Je možné, že chuť Pu-erhu sa na prvý raz niekomu bude zdať príliš výrazná. V takom prípade odporúčam výluh pripraviť z polovičnej dávky. Ďalšou možnosťou je prvý nálev po 30 sekundách zliať a vzápätí zaliať lístky ešte raz. Troška cukru alebo medu chuť ešte trochu zjemní. Vzhľadom k nízkemu obsahu kofeínu je možné Pu-erh popíjať prakticky po celý deň, dokonca aj pred spaním. Tiež ho môžeme miešať s inými čajmi. Výborná je napríklad zmes s čajom Šou-mej (Show mee), ktorá pôsobí v lete príjemne ochladzujúco.
Pu-Erh mi zabral viac riadkov ako som plánoval, z toho dôvodu ďalšie druhy mojich obľúbených čajov popíšem v nasledujúcom alebo aj v nasledujúcich článkoch.
believer, formulovala som nesprávne. ...
Tiež mi chutí Lapacho a ešte aj ...
Lapacho poznám, občas i pijem, ... ...
Marti. Číňania a aj Japonci nedajú ...
Lena, nerozumiem ako myslíš že či ...
Celá debata | RSS tejto debaty