Založ si blog

Viete že? … Vianočka

vianocka_uvod

Pokračovanie vianočnej minisérie (predošlý článok)

Vianočka má dlhú históriu a drží si obľubu až do dnešnej doby. Prvá zmienka o vianočke je zo 16. storočia. Za dlhé roky prešla drobnými premenami. Zo začiatku vianočku mohli piecť len cechoví remeselníci  (pekári), od 18. storočia si ju začali ľudia piecť doma sami. Prvú, z doma upečených vianočiek mal dostať hospodár, aby sa mu urodilo veľa obilia. Veľká vianočka sa na záver štedrovečernej večere rozkrájala. Niekde z nej počas Štedrého večera dávali po kúsku aj dobytku, aby bol zdravý a neškodili mu zlé sily.  Nie vždy sa vianočka volala vianočka.  Najskôr sa jej hovorilo húska alebo calta a niekde v Čechách sa dodnes stretávame s najrôznejšími pomenovaniami:  pletenica, pletenka, štricka, štrucla, žemľa.

Zhotoviť vianočku nebolo a nie je jednoduché, a preto sa pri príprave cesta, pletení a pečení vianočky dodržiavali rôzne zvyky, ktoré mali tvorbe vianočky zaistiť úspech. Gazdiná mala miesiť v bielej zástere a šatke, nesmela hovoriť, pri kysnutí cesta mala vyskakovať vysoko do výšky. Dávnym zvykom tiež bolo zapekanie mince. Kto ju pri krájaní našiel, mal istotu, že bude zdravý a bohatý po celý budúci rok. Pripálená alebo natrhnutá veštila neúspech.
Vianočka je dodnes nevyhnutnou a nepostrádateľnou súčasťou vianočných sviatkov, či už pečená doma alebo kúpená v obchode. I dnes sú zruční majstri, ktorí dokážu spodný pletenec zhotoviť zo siedmich prameňov (najčastejšie sa pletie zo štyroch), alebo upletú celú vianočku naraz zo šiestich prameňov.

No a pridám jeden recept na vianočku ktorý používam ja.  Nie je zapletaná, teda tvarom nepripomína vianočku ako má byť, nemám pri jej príprave bielu zásteru, ani neskáčem pri tom do výšky, ale chuťovo myslím že nezaostáva  za tou zepletanou. Nakoľko som majiteľ a výhradný používateľ domácej pekárničky, zohnal som si pár receptov a tento sa mi pozdáva najviac 🙂

Ingrediencie:

200ml vlažného mlieka, 100g rozpusteného margarínu, pozor nie horúci (maslo, hera…), 2 žĺtka, 90 g kryštál.cukru, pol ČL soli, 470g hladkej múky (ja dávam  polovicu hladkej a polovicu polohrubej múky, myslím že takto je lepšia), 1 sáčok sušených kvasníc (7g), (dávam pol kocky čerstvého droždia), hrozienka.

Postup:

Všetky suroviny dáme v napísanom poradí do domácej pekárne a zapneme program „sladký chlieb“, alebo niečo podobné, čo máte. (podľa druhu pekárne) Po zapípaní, teda počas druhého miesenia pridáme namočené hrozienka. Ak dáte pravé maslo,  vianočka bude mať skvelú maslovú chuť. Skúšal som pridávať napr. nasekanú varovú čokoládu, alebo rôzne nasekané oriešky, prípadne kandizované ovocie. Každý podľa chuti samozrejme.

No a takto nejako vyzerá tá moja, z pekárne. Samozrejme že pletená je pletená, tá je vianočná 🙂

vianočka

Rýchlovlak v hlave

31.07.2020

Prečítal som si jeden článok v časopise, kde boli popísané rôzne druhy meditácií. Jedna z nich ma zaujala tak, že som sa v nej našiel. Niečo podobné sa deje teraz aj mne. Predstavte si, ako sedíte v rýchlovlaku. Za oknom pozorujete, ako sa krajina rýchlo mihá. Teraz si predstavte, že sedíte v osobnom vlaku a okolitú krajinu vnímate oveľa lepšie. Máte šancu, čas vidieť [...]

Aj o tom, ako som si svoje prvé runy vyrobil

10.12.2019

Od včerajšieho dňa mi vnútorný hlas, čiže moje vyššie Ja hovorí, aby som sa čo to naučil o runách. Zase je tu asi niečo, čomu sa mám venovať, alebo priučiť, poučiť z niečoho… a to sú runy. Doteraz som len vedel že runy sú, že majú istú moc, že ich dlhú dobu ohrievali pod svojimi krídlami Kelti, starí Germáni, hoci história rún siaha oveľa ďalej. Viem o [...]

Babolety . . . urpínske

17.10.2019

Znovu bol krásny deň babieho leta a voľba menšieho výletu padla na neďaleký Urpín vedľa ktorého je prilepená Banská Bystrica. Cesta naň viedla popri rozprávkovom dome. (pre nedeformovaný pohľad klik na obrázky) Aj Banská Bystrica má svoj strašidelný dom. Určite nie jeden a ani o tomto som si nie istý či v ňom straší, ale počul som o tom 🙂 Cestu mi spestrila [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 128
Celková čítanosť: 590828x
Priemerná čítanosť článkov: 4616x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy