Založ si blog

Za živa v Bystrici, po smrti v nebi (12.)

 Múzeá a galérie v Banskej Bystrici. 
Pri návšteve Banskej  Bystrice by bola škoda nenavštíviť aspoň jedno múzeum, či galériu. Takže prinášam prehľad tunajších múzeí a galérií ktoré si zaslúžia povšimnutie.

Jednou z dominánt Banskej Bystrice je monumentálna stavba Pamätníka Slovenského národného povstania na návrší pri rieke Hron v juhovýchodnej časti historického jadra mesta.

pamatnik SNP_ortofoto

Autorom tejto architektonicky zaujímavej budovy, národnej kultúrnej pamiatky, je kolektív architektov po vedením prof. arch. Dušana Kuzmu. V pamätníku je pietna sieň so symbolickým hrobom neznámeho bojovníka, urnami s prsťou z najvýznamnejších bojísk Povstania, miest fašistických represií a s pamätnými kvádrami obetiam Holokaustu na Slovensku v rokoch 1939 – 1945 a zahraničným účastníkom SNP.

Základný kameň Pamätníka SNP bol položený pri príležitosti 20. výročia SNP roku 1964. Pamätník bol otvorený 29. augusta 1969 (25. výročie SNP). Plocha celého areálu je 12 ha. V priestoroch Múzea sa nachádza kino a súčasťou expozície sú 3 audiovizuálne programové systémy, po prvýkrát použité v múzejníctve, ktoré slovom i obrazom pripomínajú roky protifašistického odboja a ich odkaz pre súčasníkov.

V Pamätníku sídli Múzeum SNP. Tento ústredný, špecializovaný vedecký a múzejný ústav s celoslovenskou pôsobnosťou, je zameraný na výskum a dokumentáciu dejín protifašistického národnooslobodzovacieho boja obyvateľov Slovenska v rokoch druhej svetovej vojny, s akcentom na SNP. Výsledky vedeckovýskumnej a dokumentačnej činnosti múzeum prezentuje na expozíciách, na výstavách v publikáciách, masmédiách a rôznymi formami kultúrnoosvetovej práce.

V areáli pamätníka sa nachádza skanzen ťažkej bojovej techniky, ktorú používali povstalci, okupačné jednotky a oslobodzovacie vojská. Ďalšou expozíciou je sovietske transportné lietadlo typu Li-2, jedno z tých, ktorými bola dopravovaná pomoc partizánom počas SNP. Počas štyridsaťročnej existencie sa v zbierkovom fonde múzea sústredilo vyše 12 tisíc trojrozmerných predmetov a 26 tisíc dobových fotografií. Tiež množstvo dokumentárnych a hraných filmov, zvukové a videozáznamy. 

lietadlo

         Li-2tank 1

                                                                                       tank 2

tank 3tanky

pamatnik od parkuPamätník SNP 

                                    

Stála spoločenskovedná expozícia Stredoslovenského múzea Banská Bystrica sa nachádza na banskobystrickom námestí v Thurzovom dome, ktorý je jedinečnou architektonickou a historickou ozdobou.

thurzov-dom

Stredoslovenské múzeum v bývalom Thurzovom dome

Spoločenskovedná expozícia v Thurzovom dome vznikla v roku 1958. Jej archeologická časť prezentuje vývoj regiónu od paleolitu po 10. storočie n.l. Ďalšie tematické celky oboznamujú návštevníkov s obdobím ranného a rozvinutého feudalizmu, s baníctvom na strednom Slovensku, ktoré zaznamenalo najväčší rozkvet za Thurzovcov a Fuggerovcov. Samostatná sieň je venovaná výtvarnému prejavu neskorej gotiky a renesancie. Zaujme aj rozmanitosť cechovej výroby, pamiatky z revolučných rokov 1848 -1849, národopisný materiál dokumentujúci ľudové zamestnania a odev, ukážky manufaktúrnej výroby a meštiansky interiér z konca 19. a začiatku 20. storočia. Expozícia ponúka široké možnosti jej využitia vo vyučovacom procese základných stredných i vysokých škôl, spojené s premietaním videofilmov s odbornou tematikou. Na prízemí Thurzovho domu vo vstupnej hale i Zelenej sieni sa realizujú príležitostné výstavy.

Stála prírodovedná expozícia Stredoslovenského múzea je umiestnená v Tihányiovskom kaštieli  v Banskej Bystrici – Radvani. Tihányiovský kaštieľ –  pomenovaný  podľa  jeho majiteľov,  bol  pôvodne  prízemnou budovou  postavenou v 1. polovici 17. storočia v renesančnom slohu. Jeho zvyšky sa zachovali v severozápadnej časti objektu. Posledná rozsiahla prestavba bola v roku 1819, kedy objekt dostal klasicistickú podobu a ďalšie úpravy z 19. storočia vyústili do neorenesančného výrazu. V roku 1972 bol vyhlásený za kultúrnu pamiatku a po komplexnej obnove bol odovzdaný Stredoslovenskému múzeu v Banskej  Bystrici.

Prírodovedná expozícia „Príroda stredného Slovenska“, sprístupnená verejnosti 5.12.1989, poskytuje ucelený obraz o prírodných pomeroch stredného Slovenska prostredníctvom 2400 exponátov. Návšteva expozície poskytuje možnosť oboznámiť sa s geologickou stavbou, flórou a faunou stredoslovenského regiónu, rozširuje vedomosti z ekológie a ochrany prírody. Umožňuje naučiť sa poznávať bežné i menej známe druhy hornín, minerálov, rastlín a živočíchov.

Na prízemí v dvoch samostatných miestnostiach sú pravidelne obmieňané príležitostné výstavy a zbierkové predmety mesiaca.

Literárne a hudobné múzeum sídlilo takmer tridsaťštyri rokov v historickom areáli ev.a.v. kostola v bezprostrednej blízkosti mestskej pamiatkovej rezervácie. Patrí k najmladším a svojou špecializáciou k ojedinelým múzeám na Slovensku, bolo založené v roku 1969. Od 1.1.2001 je súčasťou Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici ako špecializovaný organizačný útvar. Od 1.2.2003 sa múzeum presťahovalo do podkrovia Štátnej vedeckej knižnice na Lazovnej ul. č. 9. v Banskej Bystrici.

Zameriava sa na dokumentáciu literárnej a hudobnej kultúry regiónu Banskej Bystrice a Brezna, ku ktorému sa viažu významné osobnosti slovenskej národnej kultúry a umenia. Múzeum zbiera a zachováva pamiatky dokumentujúce nielen osobnosti, ale aj divadelné a hudobné súbory, spolky, tlačiarov a významné podujatia a udalosti. V zbierkovom fonde múzea sú staré a vzácne tlače, plagáty, bulletiny, archívne dokumenty, literárne a hudobné rukopisy, fotografie, výtvarné diela, zbierky z oblasti divadelníctva, ľudové a klasické hudobné nástroje a vecné pamiatky. 

Poštové múzeum Slovenskej pošty je jediné pracovisko muzeálneho typu na Slovensku, ktorého úlohou je zhromažďovať a ochraňovať doklady archívnej, knižnej, muzeálnej hodnoty, dokumentujúce históriu vývoja poštovníctva, dopravy správ a s nimi spojených odborov. Nachádza sa v budove Slovenskej pošty na Partizánskej ulici č.9.

            Zbierky Galérie Slovenskej sporiteľne sú umiestnené na Námestí SNP č. 29 ma pozostávajú z výtvarných prác slovenských, moravských, českých a maďarských výtvarných umelcov. 

            Dňom 1. 9. 1956 vznikla galéria organizačným vyčlenením jedného z najstarších múzeí na Slovensku (múzeum v Banskej Bystrici pracuje od roku 1889), ako v poradí tretia regionálna galéria  na Slovensku – Štátna galéria. Medzi regionálnymi galériami na Slovensku má Štátna galéria Banská Bystrica najdiferencovanejšiu tvorivú koncepciu. V štruktúre jej výstavnej, výskumnej a zbierkotvornej činnosti sú tri svojbytné celky: umenie regiónu a slovenské umenie, slovenské grafické umenie, zahraničné grafické umenie. Je ojedinelá 30 rokov svojou špecializáciou na umeleckú grafiku (slovenskú a zahraničnú) a popredná programom zameraným na súčasné umenie. Galéria sa nachádza na Dolnej ulici č. 8.

Stála expozícia Dominika Skuteckého. Dominik Skutecký (1849-1921), jednej z najvýznamnejších osobností realistického maliarstva konca 19. a začiatku 20. storočia v strednej Európe, predstavuje umelcovu tvorbu v oblasti portrétu, žánrovej maľby – mestský, rodinný a pracovný žáner (kotlári, kováči, kovolejári). Vystavené exponáty sú z majetku Slovenskej národnej galérie v Bratislave, Štátnej galérie a Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici, ako aj súkromných vlastníkov. Stála expozícia Dominika Skuteckého bola verejnosti sprístupnená vo februári 1994.
Expozícia prezentuje tematický členenú kolekciu v počte 50 diel. Objekt Stálej expozície diel D.Skuteckého na Hornej ul. č. 55 ( rekonštruovaný v rokoch l99l -l993 ) bol umelcovou vilou s ateliérom, ktorý si dal postaviť podľa vlastných návrhov v duchu neorenesancie s autorskou sgrafitovou výzdobou a plastikou múzy maliarstva v nike fasády.

Týmto článkom končím prehliadku budov a pamätihodností na Námestí SNP, v priľahlých uliciach a blízkom okolí. V ďalšom článku ponúknem jednu z trás po pamätihodnostiach Banskej Bystrice aj so stručným písomným doprovodom.

Rýchlovlak v hlave

31.07.2020

Prečítal som si jeden článok v časopise, kde boli popísané rôzne druhy meditácií. Jedna z nich ma zaujala tak, že som sa v nej našiel. Niečo podobné sa deje teraz aj mne. Predstavte si, ako sedíte v rýchlovlaku. Za oknom pozorujete, ako sa krajina rýchlo mihá. Teraz si predstavte, že sedíte v osobnom vlaku a okolitú krajinu vnímate oveľa lepšie. Máte šancu, čas vidieť [...]

Aj o tom, ako som si svoje prvé runy vyrobil

10.12.2019

Od včerajšieho dňa mi vnútorný hlas, čiže moje vyššie Ja hovorí, aby som sa čo to naučil o runách. Zase je tu asi niečo, čomu sa mám venovať, alebo priučiť, poučiť z niečoho… a to sú runy. Doteraz som len vedel že runy sú, že majú istú moc, že ich dlhú dobu ohrievali pod svojimi krídlami Kelti, starí Germáni, hoci história rún siaha oveľa ďalej. Viem o [...]

Babolety . . . urpínske

17.10.2019

Znovu bol krásny deň babieho leta a voľba menšieho výletu padla na neďaleký Urpín vedľa ktorého je prilepená Banská Bystrica. Cesta naň viedla popri rozprávkovom dome. (pre nedeformovaný pohľad klik na obrázky) Aj Banská Bystrica má svoj strašidelný dom. Určite nie jeden a ani o tomto som si nie istý či v ňom straší, ale počul som o tom 🙂 Cestu mi spestrila [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 128
Celková čítanosť: 592543x
Priemerná čítanosť článkov: 4629x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy