Založ si blog

Za živa v Bystrici, po smrti v nebi (10.)

Banská Bystrica – ulice ktoré ústia na Námestie SNP – Dolná ulica, Katovná ulica, Národná ulica, Kapitulská ulica

dalsie ulice_ortofoto

V tomto článku zhrniem  stručne zostávajúce ulice ktoré ústia na Námestie SNP. Sú už len tri, lebo Katovná ulica sa napája zhora na Lazovnú ulicu a dole sa spája so Strieborným námestím, takže bolo by škoda  ju nespomenúť aspoň pár slovami. Písané bolo o nej síce už v príspevku o Lazovnej ulici.

Katovná ulica

Je pomenovaná podľa domu mestského kata, ktorý tam stál do začiatku 60. rokov 20. storočia. Kat musel bývať za hradbami mesta, pretože  bol považovaný za „nečistú osobu“. Katovná ulica sa napájala na starú osemhrannú vežu, ktorá sa zachovala až do týchto čias. 

býv Katov_dom_roh str_nam a kat_ulBývaly katov dom. Roh strieborného námestia a katovnej ulici

Dolná ulica

DolnaDolná ulica

Patrí medzi najhodnotnejšie ulice v mestskej pamiatkovej rezervácii. Smeruje na juhozápad od dolného konca námestia. Súvislá zástavba ulice vznikla v prvej polovici 17. storočia. Domy patrili bohatým mešťanom a majú hodnotné stavebné detaily, najmä renesančné a barokové. V dome č. 5, ktorý vznikol na prelome 15. a 16. storočia sú tri neskorogotické portály, ale aj  renesančné prvky.  Významný je Bethlenov dom zo 14. storočia. Na vstupnom portáli je latinský nápis BENEDICTIO DOMINI DIVITES FACIT 1610, čo v preklade znamená – Požehnanie Pánovo robí ľudí bohatými. Tu  v roku 1620 uhorský snem zvolil sedmohradské knieža Gabriela Bethlena za uhorského kráľa.Bethlenov_dom_dolnaBethlenov dom

 Pri dome č. 19 je masívna reťaz, ktorou vraj v čase zasadania uhorského snemu v roku 1620 ulicu uzatvorili. Dom č. 29 má nad vstupnou bránou reliéf labute, dom č. 32 zase na balkóne klasicistické mreže. Dom č. 47 zo 14. storočia bol mestskou nemocnicou. Pamätná tabuľa na priečelí pripomína, že v roku 1708 v dome býval slávny uhorský učenec, očovský rodák Matej Bel. Na konci Dolnej ulice je neveľký kostol sv. Alžbety, ktorý patrí medzi najstaršie objekty mesta. Postavili ho okolo roku 1303 ako súčasť mestskej nemocnice. Barokový vzhľad získal po prestavbe v roku 1750. Posledná prestavba zanechala neogotické prvky. V interiéri je vzácna gotická klenba a oltárny obraz sv. Alžbety od tajovského rodáka Jozefa Murgaša, vynálezcu bezdrôtovej rádiotelegrafie.

kostol sv Alzbety_dolnaKostol sv. Alžbety

Kapitulská ulica

Kapitulska pohlad z namestia

Kapitulská ulica – pohľad z Námestia SNP

Vychádza z námestia SNP. Na kostol, ktorý stojí na rohu ulice a námestia nadviazala budova jezuitského kolégia. Táto štvorpodlažná budova sa tiahne pod číslami 2, 4, 6 a 8. Začali ju stavať v roku 1695 a dokončili v prvom decéniu 18. storočia. Klenby miestností sú väčšinou pruské so štukovým dekorom. Objekt klasicisticky upravili v roku 1806.

bývalé Jezuitské_kolégium

Bývalé Jezuitské kolégium

Diecézne centrum – dom patril bohatému uhorskému palatínovi Františkovi Vešelénimu a bol výnimočný tým, že ako jediný spomedzi všetkých domov v Kapitulskej ulici stál uprostred zelene. V roku 1806 tu postavili bohoslovecký seminár a na konci 19. storočia bolo nadstavené druhé poschodie. V roku 2004 prebehla dôkladná renovácia celého objektu. V súčasnosti tu sídli Diecézne pastoračné centrum Jána Pavla II.

Diecézne_centrum

Diecézne centrum

Kapitulskou ulicou sa prichádza k Pamätníku SNP o ktorom napíšen niečo v inom príspevku.

Národná ulica

Národná ulica pohlad z namestiaNárodná ulica – pohľad z Námestia SNP

Je novšieho pôvodu, vybudovaná v období tesne pred 1. svetovou vojnou. Bývalé mestské korzo spájalo námestie s divadlom, kinami, kúpeľmi, malou železničnou stanicou i hotelom Národný dom. Ulica smerovala do najbližšieho rekreačného zázemia mesta, do lesoparku na vrchu Urpín. Dom č. 10 je najkrajším objektom. Objekt bývalej pobočky Československej banky postavili začiatkom tridsiatych rokov minulého storočia a dodnes plní funkciu peňažného ústavu. Je sídlom pobočky Národnej banky Slovenska. Bol postavený v novorenesančnom slohu. Sgrafitovú fasádu dopĺňajú kamenné plastiky.

NarodnaBývalá pobočka Československej banky

Na druhej strane ulice je malý park s fontánou a s bustou Jozefa Dekréta – Matejovie, významného lesníckeho odborníka. Busta je z roku 1954, pri príležitosti 180. výročia narodenia Jozefa Dekréta Matejovie, obnovená bola v roku 2002.

Budova terajšieho rektorátu Univerzity Mateja Bela a YMCA. Tento dom bol prvým objektom postaveným v roku 1925 v Národnej ulici po vzniku Československa. Názov objektu vznikol podľa začiatočných písmen organizácie „Yong Men´s Christian Association“, ktorá v ňom sídlila. Pôvodne tu boli ubytovne a jedáleň, v súčasnosti v objekte sídli rektorát Univerzity Mateja Bela.

Rektorat UMB_Narodna

                                                                                                               Rektorát UMB

Budova Štátnej opery bola postavená v rokoch 1924-1929. V budove je umiestnená Štátna opera a hotel Národný dom. Prvé predstavenie v Divadle J.G. Tajovského sa konalo 7.3.1930. Dňa 17.9.1944 sa konal zlučovací zjazd KSS a Sociálnodemokratickej strany.

narodny dom

                                                                                                                   Národný dom

V nasledujúcom príspevku na odľahčenie priblížim  dve zaujímavé pamiatky ktoré sa nachádzajú na Urpíne opretom o Banskú Bystricu a kúsok nad Urpínom.. 

 

Rýchlovlak v hlave

31.07.2020

Prečítal som si jeden článok v časopise, kde boli popísané rôzne druhy meditácií. Jedna z nich ma zaujala tak, že som sa v nej našiel. Niečo podobné sa deje teraz aj mne. Predstavte si, ako sedíte v rýchlovlaku. Za oknom pozorujete, ako sa krajina rýchlo mihá. Teraz si predstavte, že sedíte v osobnom vlaku a okolitú krajinu vnímate oveľa lepšie. Máte šancu, čas vidieť [...]

Aj o tom, ako som si svoje prvé runy vyrobil

10.12.2019

Od včerajšieho dňa mi vnútorný hlas, čiže moje vyššie Ja hovorí, aby som sa čo to naučil o runách. Zase je tu asi niečo, čomu sa mám venovať, alebo priučiť, poučiť z niečoho… a to sú runy. Doteraz som len vedel že runy sú, že majú istú moc, že ich dlhú dobu ohrievali pod svojimi krídlami Kelti, starí Germáni, hoci história rún siaha oveľa ďalej. Viem o [...]

Babolety . . . urpínske

17.10.2019

Znovu bol krásny deň babieho leta a voľba menšieho výletu padla na neďaleký Urpín vedľa ktorého je prilepená Banská Bystrica. Cesta naň viedla popri rozprávkovom dome. (pre nedeformovaný pohľad klik na obrázky) Aj Banská Bystrica má svoj strašidelný dom. Určite nie jeden a ani o tomto som si nie istý či v ňom straší, ale počul som o tom 🙂 Cestu mi spestrila [...]

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 128
Celková čítanosť: 590774x
Priemerná čítanosť článkov: 4615x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy