Založ si blog

Kto si dá zemitý čaj?

Rôzne podoby Pu-erh

Rôzne podoby Pu-erh

V predošlom článku (tu) som písal  ako čaj vnímajú v rôznych končinách sveta, ako sa dostal do Európy, ako ho pripravujú Angličania.

Minimálne v jednom by sa mohol čaj prirovnať k vínu. A je to v škále druhov a príchutí. Táto škála je  veľmi široká a možno ju prirovnať k vínam bielym, červeným a ružovým. Odrody majú svoju paralelu v sortách zelených, čiernych a oolongu. Tak napríklad zatiaľ čo biely čaj Šou-mej (Show Mee) je obdobou neskvaseného vínneho muštu, čaj Pu-erh pochádza sťaby z kategórie ťažkých vín.

No a práve pri Pu-erh (Pchu-er) začnem s popisom niekoľkých druhov čajov, čajov ktoré mám rád a z nich práve Pu-Erh je na vrchole.

Pri dobrom skladovaní má tento čaj prakticky neobmedzenú trvanlivosť a jeho senzorické vlastnosti sa dokonca pribúdajúcimi rokmi zlepšujú. Zatiaľ čo zelené a čierne druhy sú najlepšie čerstvé a čas im uberá na kvalite, Pu-erh zreje ako dobré víno. V niektorých špeciálnych predajniach  nájdete v ponuke aj 20 až 35-ročný.

Pu-erh  sa pravdepodobne najviac podobá čaju aký pili Číňania už zhruba pred 2000 rokmi. V starej Číne patril medzi najvyberanejšie sorty, ktoré sa podávali iba cisárom. Bežnému ľudu sa konzumácia tohto tzv. „cisárskeho čaju“ dôrazne odopierala.

Je to čaj, ktorý  bol viacnásobne oxidovaný za účasti prirodzených baktérií a plesní z čajovníkových listov. Za zdroj Pu-erhu sa pokladá voľne rastúci čajovník druhu Camellia assamica, konkrétne odroda Ta-jie (Dayeh), čo znamená „veľký list“. Po spracovaní sa Pu-erh s pomocou rôznych prírodných lepivých látok (napr. aj krvnej plazmy) lisuje do tvarov miniatúrnych vtáčích hniezd, gúľ, tehál, koláčov, hubovitých tvarov a pod. Na záver sa jednotlivé kúsky ručne balia do bambusových listov a preväzujú vláknami palmových listov. V takejto úprave je čaj určený najmä pre čínsky trh, v rámci exportu naň natrafíme predovšetkým v sypanej forme alebo v podobe nálevových sáčkov.  Nie je už však ťažké aj u náz zohnať lisovanú formu Pu-erh.

Pu-erh patrí medzi druhy so skutočne špecifickou vôňou a chuťou. V príručkách, ale aj  v praxi sa možno stretnúť s rôznorodou klasifikáciou a opismi vplyvu čaju na chuťové poháriky a čuchové bunky. Stretávame sa s rôznymi priprovnaniami chute a vôni tohto čaju. Najviac prevládajú prívlastky ako zemitý, plesnivý, zatuchnutý. Tí, ktorým zachutí tento čaj ho opisujú ako čaj s vôňou sladkastou až medovo zatuchnutou, zemitou Chuť má  veľmi hladkú, plnú, jemne horkastú, zemitú s nepatrnou zvieravosťou.

Podľa učenia tradičnej čínskej medicíny patrí Pu-erh k päťdesiatim najvýznamnejším liečivým rastlinám. Výsostné postavenie tohto čaju umocňuje i fakt, že chráni pred infekčnými chorobami, posilňuje imunitný systém, pôsobí antidepresívne a uznanie si získal aj ako účinný prostriedok pri poruchách trávenia a proti hnačkám. Považuje sa aj za prírodný požierač tukov. Tajomstvo liečivých účinkov Pu-erhu spočíva v ušľachtilej plesni, ktorá sa vytvára na pomaly dozrievajúcich, oxidujúcich lístkoch. Podobný proces možno pozorovať pri príprave kvalitných zrejúcich syrov. No a ako je známe, niektoré druhy plesní účinkujú v ľudskom organizme sťaby antibiotikum. Pri pravidelnom pití troch šálok denne je údajne možné znížiť hladinu cholesterolu až o 13% za mesiac.

A ako pripraviť Pu-erh?

Pre tento čaj je vhodné si špeciálne rezervovať jednu kanvicu, lebo jeho výrazná zemitá vôňa ostáva v stenách, odkiaľ sa spätne vylúhuje. Keby ste vzápätí v tej iste nádobe pripravili  napr. Paj-mu-tan (veľmi jemný čínsky biely čaj), stratil by svoju delikátnu vôňu a chuť.

Príprava: 1 zarovnanú čajovú  lyžičku Pu-erhu zalejeme šálkou (2 dcl) vody zohriatej na teplotu 95-100°C a 3-10 minút necháme odstáť. U lisovaných druhov to bude o niečo viac. Pri lepších druhoch sa ani pri lúhovaní presahujúcom 7 minút nemusíme obávať pocitu zvýšenej zvieravosti na jazyku, pri tých horších však môže byť výsledkom  čaj drsnejšej chuti. Je možné, že chuť Pu-erhu sa na prvý raz niekomu bude zdať príliš výrazná. V takom prípade odporúčam výluh pripraviť z polovičnej dávky. Ďalšou možnosťou je prvý nálev po 30 sekundách zliať a vzápätí zaliať lístky ešte raz. Troška cukru alebo medu  chuť ešte trochu zjemní. Vzhľadom k nízkemu obsahu kofeínu je možné Pu-erh popíjať prakticky po celý deň, dokonca aj pred spaním. Tiež ho môžeme miešať s inými čajmi. Výborná je napríklad zmes s čajom Šou-mej (Show mee), ktorá pôsobí v lete príjemne ochladzujúco.

Pu-Erh mi zabral viac riadkov ako som plánoval, z toho dôvodu ďalšie  druhy mojich obľúbených čajov popíšem v nasledujúcom alebo aj v nasledujúcich článkoch.

Mnoho ľudí by v dnešný sviatočný deň radšej pracovalo. ..

17.11.2017

Celé doobedie, ba aj včerajší deň sa na mňa valili z rádia a televízie reči, aký to ideme mať dnes sviatok a akú slobodu sme si zadovážili. Znechutený som otvoril blog, že napíšem pár viac »

Mám Ťa rád jeseň. .

16.10.2017

Kráčam šednúcou zeleňou trávy a moje kroky drobia hlinu chodníka. Opakujem si: „Mám Ťa rád jeseň.“ Nie nepoviem Ti že Ťa ľúbim. Nie si predsa žena. Si nádherná z farieb od prírody. viac »

Len tak, od stredu na východ. ..

27.09.2017

Pridze Feri na policiju a hutori poľicajtovi: Dobry dzen, prišol som nahlašic sušeda: Dobre a čo urobil? Ma na dvore 100 kubiky dreva. Ale na tom nevidím nič nezákonné. Aľe un ho ma dovežene viac »

Kiska, Andrej Kiska,

Kiska by privítal racionálnu debatu o problémoch LGBTI komunity

11.12.2017 18:00

Prezident Andrej Kiska prijal zástupcov Iniciatívy Inakosť.

Uber

Prvý vodič Uberu v Bratislave dostal právoplatnú pokutu

11.12.2017 17:25

Vodič jazdiaci bez oprávnenia pre spoločnosť Uber dostal prvú právoplatnú pokutu. Udelil ju Okresný úrad Bratislava vo výške dvesto eur.

merkelová

Merkelová chce rýchle rozhovory o vláde s SPD

11.12.2017 17:17

Svet čaká na to, že Nemecko bude schopné konať, je presvedčená nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU).

Peter Kažimír

Kažimír odporúča Chorvátom prijať euro

11.12.2017 17:02

Euro je pre ekonomiku pozitívnym impulzom, odkazuje minister financií Peter Kažimír Chorvátom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 117
Celková čítanosť: 344560x
Priemerná čítanosť článkov: 2945x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy