Založ si blog

Kto si dá zemitý čaj?

Rôzne podoby Pu-erh

Rôzne podoby Pu-erh

V predošlom článku (tu) som písal  ako čaj vnímajú v rôznych končinách sveta, ako sa dostal do Európy, ako ho pripravujú Angličania.

Minimálne v jednom by sa mohol čaj prirovnať k vínu. A je to v škále druhov a príchutí. Táto škála je  veľmi široká a možno ju prirovnať k vínam bielym, červeným a ružovým. Odrody majú svoju paralelu v sortách zelených, čiernych a oolongu. Tak napríklad zatiaľ čo biely čaj Šou-mej (Show Mee) je obdobou neskvaseného vínneho muštu, čaj Pu-erh pochádza sťaby z kategórie ťažkých vín.

No a práve pri Pu-erh (Pchu-er) začnem s popisom niekoľkých druhov čajov, čajov ktoré mám rád a z nich práve Pu-Erh je na vrchole.

Pri dobrom skladovaní má tento čaj prakticky neobmedzenú trvanlivosť a jeho senzorické vlastnosti sa dokonca pribúdajúcimi rokmi zlepšujú. Zatiaľ čo zelené a čierne druhy sú najlepšie čerstvé a čas im uberá na kvalite, Pu-erh zreje ako dobré víno. V niektorých špeciálnych predajniach  nájdete v ponuke aj 20 až 35-ročný.

Pu-erh  sa pravdepodobne najviac podobá čaju aký pili Číňania už zhruba pred 2000 rokmi. V starej Číne patril medzi najvyberanejšie sorty, ktoré sa podávali iba cisárom. Bežnému ľudu sa konzumácia tohto tzv. „cisárskeho čaju“ dôrazne odopierala.

Je to čaj, ktorý  bol viacnásobne oxidovaný za účasti prirodzených baktérií a plesní z čajovníkových listov. Za zdroj Pu-erhu sa pokladá voľne rastúci čajovník druhu Camellia assamica, konkrétne odroda Ta-jie (Dayeh), čo znamená „veľký list“. Po spracovaní sa Pu-erh s pomocou rôznych prírodných lepivých látok (napr. aj krvnej plazmy) lisuje do tvarov miniatúrnych vtáčích hniezd, gúľ, tehál, koláčov, hubovitých tvarov a pod. Na záver sa jednotlivé kúsky ručne balia do bambusových listov a preväzujú vláknami palmových listov. V takejto úprave je čaj určený najmä pre čínsky trh, v rámci exportu naň natrafíme predovšetkým v sypanej forme alebo v podobe nálevových sáčkov.  Nie je už však ťažké aj u náz zohnať lisovanú formu Pu-erh.

Pu-erh patrí medzi druhy so skutočne špecifickou vôňou a chuťou. V príručkách, ale aj  v praxi sa možno stretnúť s rôznorodou klasifikáciou a opismi vplyvu čaju na chuťové poháriky a čuchové bunky. Stretávame sa s rôznymi priprovnaniami chute a vôni tohto čaju. Najviac prevládajú prívlastky ako zemitý, plesnivý, zatuchnutý. Tí, ktorým zachutí tento čaj ho opisujú ako čaj s vôňou sladkastou až medovo zatuchnutou, zemitou Chuť má  veľmi hladkú, plnú, jemne horkastú, zemitú s nepatrnou zvieravosťou.

Podľa učenia tradičnej čínskej medicíny patrí Pu-erh k päťdesiatim najvýznamnejším liečivým rastlinám. Výsostné postavenie tohto čaju umocňuje i fakt, že chráni pred infekčnými chorobami, posilňuje imunitný systém, pôsobí antidepresívne a uznanie si získal aj ako účinný prostriedok pri poruchách trávenia a proti hnačkám. Považuje sa aj za prírodný požierač tukov. Tajomstvo liečivých účinkov Pu-erhu spočíva v ušľachtilej plesni, ktorá sa vytvára na pomaly dozrievajúcich, oxidujúcich lístkoch. Podobný proces možno pozorovať pri príprave kvalitných zrejúcich syrov. No a ako je známe, niektoré druhy plesní účinkujú v ľudskom organizme sťaby antibiotikum. Pri pravidelnom pití troch šálok denne je údajne možné znížiť hladinu cholesterolu až o 13% za mesiac.

A ako pripraviť Pu-erh?

Pre tento čaj je vhodné si špeciálne rezervovať jednu kanvicu, lebo jeho výrazná zemitá vôňa ostáva v stenách, odkiaľ sa spätne vylúhuje. Keby ste vzápätí v tej iste nádobe pripravili  napr. Paj-mu-tan (veľmi jemný čínsky biely čaj), stratil by svoju delikátnu vôňu a chuť.

Príprava: 1 zarovnanú čajovú  lyžičku Pu-erhu zalejeme šálkou (2 dcl) vody zohriatej na teplotu 95-100°C a 3-10 minút necháme odstáť. U lisovaných druhov to bude o niečo viac. Pri lepších druhoch sa ani pri lúhovaní presahujúcom 7 minút nemusíme obávať pocitu zvýšenej zvieravosti na jazyku, pri tých horších však môže byť výsledkom  čaj drsnejšej chuti. Je možné, že chuť Pu-erhu sa na prvý raz niekomu bude zdať príliš výrazná. V takom prípade odporúčam výluh pripraviť z polovičnej dávky. Ďalšou možnosťou je prvý nálev po 30 sekundách zliať a vzápätí zaliať lístky ešte raz. Troška cukru alebo medu  chuť ešte trochu zjemní. Vzhľadom k nízkemu obsahu kofeínu je možné Pu-erh popíjať prakticky po celý deň, dokonca aj pred spaním. Tiež ho môžeme miešať s inými čajmi. Výborná je napríklad zmes s čajom Šou-mej (Show mee), ktorá pôsobí v lete príjemne ochladzujúco.

Pu-Erh mi zabral viac riadkov ako som plánoval, z toho dôvodu ďalšie  druhy mojich obľúbených čajov popíšem v nasledujúcom alebo aj v nasledujúcich článkoch.

Ako získať energiu

16.10.2018

Sme ľudia, prijímame a odovzdávame energiu. Niekedy jej vydáme zo seba viac a potom cítime únavu. Je mnoho spôsobov, ako získať pre nás tak potrebnú energiu. Asi najhorší spôsob ako energiu viac »

Mamut

07.05.2018

V dnešný krásny slnečný deň som sa vybral s dcérou aj s geopsom Teom nájsť jednu kešku, ktorá má názov Mamut. Keška (cache) sa nachádza neďaleko domu v ktorom bývam, vzdušnou čiarou viac »

Večnosť

30.12.2017

Pozeráš z nočného okna na premietacie plátno vesmíru. Kde myseľ kúzli tajné mikrofilmy. Z okna je vesmír tak blízky. Stačí vystrieť ruku a dotkneš sa jeho diaľav. Priblíž sa k hviezdam viac »

Bruno Le Maire

Francúzsky minister: V stávke je budúcnosť európskeho projektu

23.10.2018 10:00

Le Maire nepredpovedá krízu, tvrdí však, že keď v roku 2008 udrela, nemali sme potrebné nástroje, aby sme jej čelili.

Joachim Löw

Novinárska organizácia chce vytvoriť dohodu na ochranu profesie

23.10.2018 09:57

Kampaň je priamym dôsledkom smrti saudského opozičného novinára Džamála Chášakdžího.

Graf, ekonomika

Čínsky obchod so Severnou Kóreou klesol o polovicu

23.10.2018 08:54

Hodnota čínskeho obchodu so Severnou Kóreou od začiatku januára do konca septembra 2018 klesla o 57,1 % na 1,71 miliardy dolárov.

zemetrasenie, magnitúda, seizmograf, seizmológ, otrasy,

Taiwan zasiahlo zemetrasenie, v Tchaj-peji sa chveli budovy

23.10.2018 08:39

Otrasy bolo cítiť v celej ostrovnej krajine. Zatiaľ nie sú správy o obetiach ani škodách.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 384042x
Priemerná čítanosť článkov: 3200x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy