Čaj grófa Greya

7. marca 2011, believer, čajovanie Všetko v jednej kope
Earl Grey

Earl Grey

Pokračujem v predstavovaní čajov, ktoré mi učarovali a ktoré som si obľúbil. V predošlom článku som písal o zelenom čaji Dračia studňa (tu). Dnes popíšem môj najobľúbenejší, čierny Earl Grey. Tento čaj je pomenovaný po grófovi Greyovi. Bol to humánny a energický whigovský rival toryovského vojvodu z Wellingtonu, ktorému zmaril plány stať sa ministerským predsedom.  Výrazne sa zaslúžil o zrušenie otroctva v britskom impériu, ale hlavne sa preslávil svojim obľúbeným čajom. Pôvod tejto zmesy je opradený tajomstvom. Hovorí sa že ho prvý pil už skôr, ako sa stal ministerským predsedom, podľa receptu ktorý získal od jedného mandarína, keď bol v diplomatických službách v Číne. Podľa iných zdrojov dostal tento recept po odchode z Číny. Je zaujímavé že číňania nikdy nepili Earl Grey. Dokonca som čítal že gróf Grey nikdy nebol v Číne a čaj mu odtiaľ len priviezli.  Tiež je záhadou ako sa tento čaj stal medzinárodným bestselerom. Jedna z teórii je tá, že ľudia majú väčšinou znečistené podnebie v ústach pitím veľkého množstva kávy a teda si nemôžu vychutnať bežné čaje. Zaujme ich práve chuť Earl Grey. Príchuť tejto slávnej zmesi je spôsobená bergamotovou silicou, ktorou je čaj prevoňaný. Earl Grey bol zrejme prvým voňavým čajom na Západe a je rovnako obľúbený ako jasmínový čaj v Číne. Bergamot nemá mimochodom nič spoločné s mestom Bergamo v Taliansku. Je to  názov citrusového plodu (Citrus bergamia), ktorý sa pestuje pri Stredozemnom mori pre vonnú silicu, ktorá sa pripravuje lisovaním a používa sa aj na výrobu parfémov. Dnes sa pravdaže pridáva hlavne do Earl Grey.  Množstvo tejto silice určuje intenzitu vône a práve tou sa od seba jednotlivé čaje líšia. Vždy keď si pripravujem tento čaj, nezabudnem si riadne privoňať k otvorenej škatuľke s čajom. Tá vôňa je úžasná.

A ako sa tento čaj pripravuje?

Kedže ide o zmes čiernych čajov, pripravuje sa ako bežné čierne čaje. Čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou.  Na jednu 2,5 dcl šálku dáme  1 čajovú lyžičku. Lúhujeme 2-3 minúty. Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak čaj lúhujeme 5 minúť (dlhšie neodporúčame), potom pripravený čaj podporuje činnosť  tráviacich orgánov a upokojuje žalúdok a črevá. Ak čaj lúhujeme dlhšie ako 5 minút horkne a tmavne.

Stretol som sa aj so zelenou verziou Earl Grey, ale podľa mňa najlepší je čierny.

plod bergamotu

plod bergamotu

šálku z tohoto čaju mám pred sebou pri písaní  článku

šálku z tohoto čaju mám pred sebou pri písaní článku