Čaj s chuťou jazmínu

8. marca 2011, believer, čajovanie Všetko v jednej kope

jasminovy čaj

Hovorí sa, kde je jazmínový čaj, tam je pohoda a harmónia. Tento čaj sa pokladá za jeden z najobľúbenejších čajov na svete. Ten najlepší pochádza z Činy. Číňania ho rozdeľujú do siedmych tried, alebo stupňov kvality. Okrem toho je ešte jedna „extra trieda“. Nižšie triedy sú celkom slušné, ale neuveriteľná nádhera jazminových čajov, ako napríklad Yin Hao, je stálym pripomenutím slastí života. Do vyššej triedy patria veľmi jemné čaje, v ktorých sa prelínajú krehkosť s vôňou. Ctiteľom čaju Yin Hao je aj James Bond. Jazmínový čaj je dobrým spoločníkom hydinových jedál a dezertov. Číňania ho tradične pijú ku korenistým a ostrým jedlám.

Jazmínový ker pochádza z perzského zálivu a bol privezený do južnej Číny niekedy pred tretím storočím nášho letopočtu. Za vlády dynastie Ming (v jednom zdroji som čítal že to bolo za vlády inej juhočínskej dynystie) si Číňania veľmi obľúbili kvetiny a zelený čaj, prevoňaný kvetmi, sa stal na dvore veľkou módou. Po niekoľkých generáciách sa tento zvyk rozšíril natoľko, že ho príslušníci vyšších vrstiev označili za čaj „pre sluhov“. V severnej Číne je stále veľmi obľúbený druh a na Západe sa objavil až v 19. storočí. V Číne sa jazmínový čaj vyrába v siedmych provinciách, ale najlepší pochádza z oblasti Fuzhou vo Fu-tien. Zelený čaj, trhaný od začiatku apríla do konca mája pred obdobím dažďov, sa sparí. Len naparený lístok absorbuje vôňu. Uloží sa do doby keď začnú rozkvitať jazmínové kríky. Kvety sa zbierajú na poludnie, kedy sú najpevnejšie zavreté, vo večernom chlade sa s tichým chrupnutím rozpuknú a celý proces môže začať.  Dnes sa kvety a čaj miesia pomocou strojov, sledujúcich vlhkosť a teplotu. Nižšie triedy sú prevoňané len 2-3 krát, ale tie najlepšie prejdú procesom až sedem krát a používa sa dva krát viac jasmínu ako čaju. Aby sa predišlo plesni, musí sa čaj vysúšať. Obľúbenosť jazmínovej vône viedla k vymýšľaniu rôznych druhov čaju, od tých najlepších k výnimočným a od bežných k priemerným. Sami môžete ochutnať:

Jasmine Pearl – výnimočný, ručne balené guličky.

Yin Hao (Silver Down) Jasmine – Najvyššia štandartná extra trieda.

Chung Feng (Spring Wind) Jasmine – skvelá extra trieda.

Chung Hao (Spring Down) – extra trieda.

Jazmínový čaj, ako čaj zelený sa pripravuje tak, že sa prevarená voda nechá vychladnúť na 80 stupňov (po prevarení sa nechá stáť cca 2-3 minúty), 2 dcl vody sa zaleje 1 ČL čaju a nechá sa lúhovať asi 3 minúty.

Tento čaj pomáha pri zápche, bolestiach v podbrušku, pri problémoch s pečeňou, slezinou a žalúdkom.

Jazmínový čaj vo väčšom množstve môže mať halucinogénne účinky. Čítal som, že istý muž z Floridy si denne doprial aj 10 šálok jazmínového čaju. Potom mal podivné sny, napríklad o biblickom boji medzi dobrom a zlom. Ak by sa všetko odohrávalo len vo sne, bolo by to dobre. Jednej noci sa však muž rozzúril. Zdalo sa mu totiž, že v susednom dome strašne šteká a zavýja svorka porcelánových psov. Rozbil sklenené dvere, vtrhol do domu a chcel psov umlčať. K smrti však vydesil majiteľku, ktorá pred jeho vytaseným mečom utiekla z domu. Jeden porcelánový hafan útok neprežil a rozbil sa. Muž sa pri rinčaní črepín u susedky prebral a polícia ho potom našla s vydeseným pohľadom na ulici. „Ja som sa zbláznil,“ kričal zúfalo muž. Jeho obhajca kontaktoval toxikológov, ktorí mu vysvetlili, že určitý druh jazmínov môže mať halucinogénne účinky. Sudca nakoniec stiahol obvinenie. Takže pite jazmínový čaj s mierou, porcelánový hafani sú drahí a naši sudcovia nemusia byť tak zhovievaví ako floridskí 🙂