Založ si blog

Čaje – nečaje

Čajom by sa mali nazývať iba čaje zelené, čierne, oolongy, biele a čaj pu erh.

Aby som nepísal len o čajoch, rozhodol som sa že popíšem niekoľko čajov – nečajov. Týmto pojmom označujeme všetky  výluhy, odvary aj  nálevy ktoré nepochádzajú z  pravého čajovníka, teda z rastliny camelia sinensis. Ide o nápoje čajového typu. Tieto čaje – nečaje pochádzajú jednak z exotických krajín, jednak z exotických rastlín. Sú to listy, kôra alebo iné časti rastlín alebo stromov, ktoré domorodé národy považovali za liečivé. Z nich si pripravovali nápoje, ktoré používali buď na liečiteľské účely alebo tajné náboženské rituály. Súčasná veda iba potvrdila ich „zázračné“ účinky a dokonca sa ich snaží zakomponovať do modernej medicíny.

Zaraďujeme medzi ne napríklad rooibos,  ginko, lapacho, mate a všetky iné, čaju podobné nápoje.

Lapacho

Lapacho - strom

Lapacho - strom

spracované Lapacho

spracované Lapacho

Lapacho je prírodný produkt z vnútornej kôry stromu lapacho (Tecome Lapacho). Pochádza z lesov v Brazílii, Bolívii, Peru, severnej Argentíny a Paraguaji. Červená vnútorná kôra sa získava z odrôd Lapacho Colorado a Lapacho Morado. V oblasti Ánd dosahujú tieto  stromy vek až 700 rokov. Kôra lapacha je Európanom známa už od čias Vikingov, ktorí ju na svojich cestách vymieňali za drahé kamene, a tak dopravili tento zázrak na starý kontinent. Ďalej sa traduje, že jeden z ruských cárov sa vďaka každodennému užívaniu šálky odvaru z lapacha dožil 130rokov. V zachovaných dokladoch mecedónskeho kláštora z roku 1305 nájdeme zápisky neznámeho mnícha o tom, že už v tejto dobe bolo v Európe a Oriente lapacho používané k liečeniu najrôznejších zdravotných problémov. Tejto kúzelnej kôre sú pripisované až nuveriteľné pozitívne účinky pri pôsobení na ľudské zdravie. Čaj lapacha sa používa proti infekciám, bronchitide, astme a žalúdočným problémom, ale tiež v boji proti rakovine. Zlepšuje prekrvenie tela, posilňuje srdce a krvný  obeh, odstraňuje chudokrvnosť. Má aj pozitívny vplyv na liečenie leukémie. Okrem toho pôsobí protizápalovo. Odborníci sa domnievajú, že čaj z lapacha dokonca brzdí rast už vzniknutých nádorov.

Príprava lapacha:

4 čajové lyžičky kôry lapacha nasypeme do 1 litra vriacej vody, 5 minút necháme povariť a ďalších 15 minút vyluhovať. Hotový čaj môžeme ľahko osladiť. Môže sa piť teplý, alebo studený počas dňa (najlepšie na prázdny žalúdok). K príprave čaju Lapacho by sa nemali používať nádoby z hliníka – vhodnejším materiálom je sklo, liatina, varná keramika, porcelán alebo nerezové nádoby. Pri varení nie je vhodné používať k miešaniu plastové príbory a nedoporučuje sa dokonca ani jeho skladovanie v plastových nádobách. Mohlo by dôjsť k zoslabeniu požadovaných účinkov. Hotový a ochutený nálev je lahodný, aromatický. Zdanlivo pripomína dubovú kôru ochutenú citrónom.

Doporučená denná spoterba čaju Lapacho sa pohybuje od 2-3 šálok po 02 dl, až  po 2 litre. Skutočný objem závisí s požadovanou intenzitou liečivých účinkov.

Ginko – „čaj filozofov“

Ginko

Ginko

spracované Ginko

spracované Ginko

Ginko dvojlaločné s prívlastkom stimulátor  pamäti, rastie na Zemi už 100 miliónov rokov, od doby druhohôr  a pokladá sa za najpôvodnejší druh stromu na svete. Jeho domovom je Čína a Japonsko, kde ho ako posvätný strom vysádzali pred chrámami. Pre svoju zvláštnosť sa v Európe sadil ako exotický dekoratívny strom v parkoch a záhradách, aj u nás ho nájdeme len na takých miestach. Napriek svojim krásnym dvojlaločným listom patrí ginko k ihličnatým stromom.

Ako liečivá rastlina je ginko známe len v novších časoch, ale jeho výnimočné zdravotné účinky popísali Číňania vo svojom herbári Pen Tsao Ching už pred 2800 rokmi. Dvojlaločné listy ginka sa podobajú na srdce alebo pľúca a podľa tradičnej čínskej medicíny majú na tieto orgány blahodarný vplyv.

Považuje sa za liek 3. tisícročia. Listy obsahujú mimoriadne cenné látky, ktoré ovplyvňujú priestupnosť stien krvných vlásočníc, čím priaznivo ovplyvňujú krvný obeh. Rozširuje cievy a urýchľuje prietok krvi, čo sa najviac prejavuje v oblasti mozgu. Zlepšuje cirkuláciu a okysličovanie krvi, zvlášť v tenších, hlbšie ležiacich cievach a kapilárach. Pre svoje dobré liečivé vlastnosti slúži ako prevencia kôrnatenia tepien, zvlášť u starších ľudí. Odstraňuje nepríjemný pocit chladu nôh a rúk spôsobený nedostatočným prekrvením končatín. Pomáha pri diabetických poškodeniach ciev a predchádza odumieraniu tkanív spôsobenému ich nedostatočnou výživou.

Slúži ako prevencia infarktu myokardu a mozgových príhod, pomáha odstraňovať následky po infarkte a mŕtvici. Pomáha pri cievnych bolestiach hlavy, migrénach, pri náhlej hluchote a šumení v ušiach. Pozitívne účinky sa prejavili pri liečbe Parkinsonovej a Alzhaimerovej choroby. Pomáha na alergie a astmu. Posilňuje imunitu. Udržuje duševné schopnosti starších ľudí a psychickú sviežosť. Zlepšuje pamäť, zvyšuje koncentráciu.

Príprava ginka:

Vriacou vodou zalejeme ginko v pomere 1,5 dl na jednu čajovú lyžičku. Ak čaj lúhujeme v čajníku, tak pridáme 1 lyžičku čaju naviac. Necháme 5 – 8 minút vylúhovať, potom precedíme.

Z ginka sa robia aj tabletky, ktoré údajne  majú priaznivý účinok na krvný obeh a cievy, hlavne v mozgu a dolných končatinách, priaznivo ovplyvňuje pamäť a iné mozgové funkcie. Spolužiačka na výške ma nahovorila pred štátnicami aby sme užívali tabletky, že po nich učenie bude malina. No skonštatovali sme že na nás nepôsobili. Museli sme učenie poctivo oddrieť 🙂

Nabudúce o iných čajoch – nečajoch.

Rýchlovlak v hlave

31.07.2020

Prečítal som si jeden článok v časopise, kde boli popísané rôzne druhy meditácií. Jedna z nich ma zaujala tak, že som sa v nej našiel. Niečo podobné sa deje teraz aj mne. Predstavte si, ako sedíte v rýchlovlaku. Za oknom pozorujete, ako sa krajina rýchlo mihá. Teraz si predstavte, že sedíte v osobnom vlaku a okolitú krajinu vnímate oveľa lepšie. Máte šancu, čas vidieť [...]

Aj o tom, ako som si svoje prvé runy vyrobil

10.12.2019

Od včerajšieho dňa mi vnútorný hlas, čiže moje vyššie Ja hovorí, aby som sa čo to naučil o runách. Zase je tu asi niečo, čomu sa mám venovať, alebo priučiť, poučiť z niečoho… a to sú runy. Doteraz som len vedel že runy sú, že majú istú moc, že ich dlhú dobu ohrievali pod svojimi krídlami Kelti, starí Germáni, hoci história rún siaha oveľa ďalej. Viem o [...]

Babolety . . . urpínske

17.10.2019

Znovu bol krásny deň babieho leta a voľba menšieho výletu padla na neďaleký Urpín vedľa ktorého je prilepená Banská Bystrica. Cesta naň viedla popri rozprávkovom dome. (pre nedeformovaný pohľad klik na obrázky) Aj Banská Bystrica má svoj strašidelný dom. Určite nie jeden a ani o tomto som si nie istý či v ňom straší, ale počul som o tom 🙂 Cestu mi spestrila [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Štatistiky blogu

Počet článkov: 128
Celková čítanosť: 590806x
Priemerná čítanosť článkov: 4616x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy