Založ si blog

Dáte si šálku čaju?

obrazok

čínsky znak pre čaj

Čaj je jedna z vecí, bez ktorých by som si svoj život nevedel  predstaviť. No dobre, kúsok preháňam. Ale prirovnávam ho k takým  lahôdkam života akými sú pre mňa fotografovanie, hudba, bike, príroda, knihy a samozrejme Teo. Nie, nie som opačne orientovaný, Teo je môj bígl-pes. Bez šálky dobrého čaju by bol môj život neúplný, priam nevľúdny. Čaj je verným spoločníkom mojich dní. Niekedy ma povzbudí, inokedy upokojí a niekedy len uhasí smäd (na uhasenie smädu je možno najlepší marocký čaj, nazývaný tiež  čaj Tuarég. Aj horúci zaženie smäd. Na konci článku napíšem jeho prípravu).

Voňavé usušené lístky, které tvoria základ každej lahodnej šálky čaju, pochádzajú  z rastliny  nazývanej  čajovník (latinský názov Camellia Sinensis). Syto zelené lístky obrastajú tento ker  po celý rok. Mnohí zaraďujú medzi čaje aj rôzne bylinkové odvary alebo odvary z plodov. Priznám sa že aj ja hovorím  napríklad odvaru z lipy lipový čaj, alebo  odvaru zo šípok šípkový čaj.

Čaje sa delia podľa spracovania:

Zelené čaje – neoxidované, nefermentované
Biele čaje – veľmi málo oxidované, nefermentované
Žlté čaje – neoxidované, len ľahko špeciálne dodatočne fermentované
Oolongy – čiastočne oxidované od 8 do 70%, nefermentované
Čierne čaje – úplná oxidácia, nefermentované (pri čajoch z Darjeelingu a Nepálu je oxidácia len čiastočná)
Tmavé čaje (Pu Erh) – neoxidované, umelá aj prirodzená fermentácia (zretie)- podľa druhu
Aromatizované čaje – aromatizované kvetmi, bylinami, ovocím a arómou

Ďalšie delenie čajov je podľa pôvodu:

Čína, India, Japonsko, Nepál, Sri Lanka, Indonézia, Afrika, Južná Amerika…

Tu ešte delíme čaje podľa oblastí:

Čína napr. Yunnan, Guangxi, Hainan, Guizhou, Hunan …

India – Darjeeling, Assam, Nilgiri, Sikkim, Duár…

Japonsko – Kjóto, Nara, Šizuoka, Mie …

Afrika – Keňa, Kamerun, Malawi, Tanzánia…

Je ešte viac delení čaju: podľa zberu (jarný, letný, jesenný, zimný),  podľa veľkosti listu (listové, zlomkové, drťové, prachové)

Čaj má silný osviežujúci účinok, takže sa výborne hodí, keď potrebujeme podať mimoriadny pracovný výkon. Čaj poskytuje zdroj látok, ktoré pomáhajú predchádzať veľkému množstvu chorôb. Obsahuje mnoho blahodarných zlúčenín, napríklad vitamíny A,C, karotén, fluoridy. Uvediem príklad, zelený čaj chráni organizmus pred kardiovaskulárnymi chorobami, pred  niekoľkými druhmi rakoviny, obličkovými kameňmi, bakteriálnymi infekciami dokonca aj pred  zubným kazom.  Obsahuje tiež veľké množstvo trieslovín, ktoré sú zodpovedné za jeho horkastú chuť, ale na druhej strane výrazne spomaľujú proces starnutia buniek.

No a ako bol „objavený“ čaj? Podľa čínskej starej povesti objavil blahodarné účinky čaju cisár Šen-nung, učenec a liečiteľ, ktorý z hygienických dôvodov pil iba prevarenú vodu. Vypráva sa, že jedného dňa v roku 2737 pred Kristom, keď odpočíval pod divokým čajovníkom, ľahký vietor utrhol niekoľko lístkov , ktoré spadli do vriacej vody. Cisár s údivom zistil, že nápoj má lahodne osviežujúcu a povzbudzujúcu chuť.

Ďalšia legenda hovorí o budhistickom mníchovi Bodhidharmovi (6 storočie n.l.), ktorý sa utiahol do jaskynného chrámu, aby meditoval. Dal si sľub, že nikdy už nebude spať, len meditovať. Po dlhých meditáciách ho napokon premohla únava a zaspal. Keď sa zobudil, strašne sa na seba nahneval a v zlosti si na znak toho, aby už nikdy nezavrel oči, odrezal očné viečka. Po nejakom čase, na mieste, kde dopadli Bodhidharmove viečka, vyrástli dva kríčky. Z týchto lístkov sa dal pripraviť osviežujúci nápoj zaháňajúci únavu a spánok.

Priznám sa, že pokiaľ ide o čaj, som klasický konzervatívec :). Pod pojmom „čaj“ rozumiem čistý produkt, ničím  nesladený. Tak ho pijem (sladím akurát čaj Tuarég).  Uprednostňujem sypané čaje pred sáčkovými. Príprava sypaného čaju je síce o niečo zložitejšia, no má svoje čaro. Je to obrad, ktorý ma príjemne naladí na tento ušľachtilý nápoj a navyše si sám môžem určiť množstvo luhovaného čaju. Z papierového vrecúška sa okrem toho uvoľňujú rôzne chemické látky, ktoré kazia chuť čaju, aj keď len nepatrne.

No a moje najobľúbenejšie čaje sú: Earl Grey, Pu-Er, čaj Tuarég.

Nabudúce pridám ešte aspoň jeden článok o čajoch, kde popíšem vybrané druhy čajov a ich prípravu. Teraz aspoň jeden z nich:

čaj Tuarég (Marocký čaj)

2  ČL zeleného sypaného čaju  (Gunpowder)

3 ČL sušenej mäty (mäta pieporná, alebo marocká mäta), môže byť aj čerstvá

2 šálky prevarenej vody (1 šálka = cca 2 dcl)

Zelený čaj s mätou zalejeme prevarenou vodou. Nie vriacou, teplota by mala byť okolo 80 st. C. Teplota sa dá odhadnúť napríklad tak, že po prevarení vody ju treba  nechať  cca 2 minúty postáť. Každá minúta chladnutia je asi o 10 stupňov chladnejšia voda. Čaj necháme luhovať 3-5 minút. Podľa chuti osladíme medom,  karamelom, prípadne cukrom.

Tento čaj okrem uhasenia smädu  pomáha aj proti poruchám trávenia. Marocká mäta (nana) má oproti mäte piepornej menej mentolu a viac karvonu. Čaj Tuarég sa niekde pripravuje aj z čierneho čaju. Je to čaj, ktorý v zime zahrieva a v lete ochladzuje celé telo. Toto je vynález, ktorý objavili africkí Nomádi v saharskej púšti. Tuarégovia  a ostatné národy Sahary varia lístky zeleného čaju  v kanvici  priamo na žeravých uhlíkoch.  Keď voda zovrie, pridajú marockú mätu  a cukor, ktorým sa tu určite nešetrí. Potom sa čaj ešte chvíľu varí so všetkými ingredienciami a scedí sa. Nápoj sa leje z kovovej kanvice do malých sklenených šálok,  pekne poriadne z výšky a potom sa niekoľkokrát preleje späť a znovu sa postup opakuje ešte niekoľkokrát. Cieľom je, aby sa cukor a ostatné prímesy poriadne premiešali. Nalievaním z výšky sa vytvorí hustá pena a čaj se môže podávat. No nie je to krajšie ako  len vyluhovať kúpené  vrecúško čaju  v pohári s vodou?

Určite som len okrajovo a možno trochu chaoticky načrel do témy čaj, dalo by sa veľa popísať o jeho histórii, spracovaní,  obradoch pri jeho príprave a inom. O čaji existuje niekoľko kníh, tak si v nich každý môže nájsť to čo ho zaujíma.

Na záver pridám  niekoľko skvostov od majstrov ohýbania slov, ktoré sa venujú čaju:

Pijeme čaj, aby sme zabudli na hluk tohoto sveta.
Tchien I-cheng

Z temných mrakov sa dvíha vietor a stoná, svietivo biela čajová pena pokrýva hladinu v miske.
Prvá miska zvlaží pery, druhá rozptýli samotu, tretia prebudí zapadnuté spomienky.
Ešte že na čítanie mám tisíce zvitkov! Po štvrtej miske vyrazí po tele pot a nepríjemné pocity vyplaví cez póry preč. Po piatej sa cítim ľahký ako vánok. Po šiestej je zo mňa sám nesmrteľný. Siedma…, už nemôžem! Pocítil by som, ako ma vietor odvieva k nesmrteľným…
Z básne Lu Tchung-a

A úplne na záver podpichnem milovníkov kávy:

Pitie čaju je ako kľudná, príjemná prechádzka po záhrade a pitie kávy, ako uponáhľaná cesta do kancelárie.
Anonym

Rýchlovlak v hlave

31.07.2020

Prečítal som si jeden článok v časopise, kde boli popísané rôzne druhy meditácií. Jedna z nich ma zaujala tak, že som sa v nej našiel. Niečo podobné sa deje teraz aj mne. Predstavte si, ako sedíte v rýchlovlaku. Za oknom pozorujete, ako sa krajina rýchlo mihá. Teraz si predstavte, že sedíte v osobnom vlaku a okolitú krajinu vnímate oveľa lepšie. Máte šancu, čas vidieť [...]

Aj o tom, ako som si svoje prvé runy vyrobil

10.12.2019

Od včerajšieho dňa mi vnútorný hlas, čiže moje vyššie Ja hovorí, aby som sa čo to naučil o runách. Zase je tu asi niečo, čomu sa mám venovať, alebo priučiť, poučiť z niečoho… a to sú runy. Doteraz som len vedel že runy sú, že majú istú moc, že ich dlhú dobu ohrievali pod svojimi krídlami Kelti, starí Germáni, hoci história rún siaha oveľa ďalej. Viem o [...]

Babolety . . . urpínske

17.10.2019

Znovu bol krásny deň babieho leta a voľba menšieho výletu padla na neďaleký Urpín vedľa ktorého je prilepená Banská Bystrica. Cesta naň viedla popri rozprávkovom dome. (pre nedeformovaný pohľad klik na obrázky) Aj Banská Bystrica má svoj strašidelný dom. Určite nie jeden a ani o tomto som si nie istý či v ňom straší, ale počul som o tom 🙂 Cestu mi spestrila [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 128
Celková čítanosť: 592531x
Priemerná čítanosť článkov: 4629x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy