Založ si blog

Za živa v Bystrici, po smrti v nebi (21.) – Naber sily v Banskej Bystrici!

Každý z nás určite zažíva dni, kedy sa cíti ako keby ho vybrali z automatickej práčky. Niekto sa tak ráno zobudí, niekto si to privodí počas dňa či viacerých dní. Vtedy nemáme síl, duševných ani fyzických. Žijeme v dobe kedy nás zavaľuje život samotný. Nič nestíhame, všetko robíme v behu.  Je to celosvetový syndróm únavy. Za všetko môže kolotoč peňazí, priemyselná záplava gumuje životné prostredie, zvyšuje sa bezohľadnosť, sebectvo, hrubosť. No na duchovnú zložku akosi zabúdame. Niet sa čo čudovať. Baterky sa rýchlo vybíjajú a aj po dobití dlho nedržia.

A tak sa stalo, že  ľudia hľadaju možnosti zlepšiť svoju životnu situaciu, svoj telesny aj duchovny stav.  V zahraničných časopisoch sa objavujú články ktoré  sa zaoberajú posobenim okoliteho prostredia na ľudsku vitalitu, články o geomantických lokalitach, miestach mimoriadnej prírodnej sily, posobiacej blahodarne na zložku telesnú i duchovnú. Takéto silové lokality poznali už aj starí Kelti, ktorí sa na nich často zdržiavali a stavali si na nich aj svoje obydlia. Poznatky ľudí o miestach sily sa tradujú od praveku. V súčasnosti sú snahy o geofyzikálny prieskum týchto lokalít s použitím modernej meracej techniky. Tou však stale nie je možné zistiť a dokumentovať prítomnosť duchovnej zložky silových miest, tzv. genia loci (lat. genius – duch, locus – miesto). Tento fenomén, jav nie je ani hmotou, ani energiou, ale informáciou, pamätnikom dávnych udalostí. Na silových miestach sa značne zvyšuje bioenergia človeka, zvyšuje sa imunita a silne narastá magnetická zložka tela, ktorá je doležitá pre naše zdravie. Na banskobystrickom kopci Urpín na kterého vrchole je lúka vykazuje na vrcholovej časti lúky viaceré silové miesta. Ďalšie miesta sú tam na začátku kopca při kaplnke č.1. Smerom ku Kalvárii sa silové polia zvyšujú, ale miestami aj znižujú. Hodnoty genia loci  sa nedaju zmerať. Ak si stanovíme stupnicu od  1 po 5, kde 1 je najkvalitnejšia, dostali sme tieto výsledky: Kaplnka č.1, začiatok Krížovej cesty v blízkosti rodinných domov 4, kaplnka č.2 hodnota genia loci 3, kaplnka č.3 už 2 a od kaplnky č.4 už všetky ostatné hodnoty majú 1. To je svedčí o tom, že v minulosti bola Kalvária silne komunikovaná a dávala ľuďom silnú duchovnú hodnotu. Kostolik mal do doby kedy chátral, čo bolo zapříčiněné vandalizmom a nezáujmom o jeho zrekonštruovanie hodnotu genia loci iba 4. Po nedávnej rekonštrukcii a zahajeni bohoslužiab hodnota energie stúpa je predpoklad, že v krátkej dobe sa zvýši tiež na 1. Ako som už písal, aj na vrchole  kopca Urpín so silovymi miestami majú tiež vysokú hodnotu genia loci, na silových miestach je to hodnota 1, čo dáva predpoklad, že tieto miesta boli známe a komunikované už v dávnej minulosti. A práve z najsilnejšich miest je najkrajší výhľad na mesto a na scenériu pohorí ktoré ho obklopujú. 

Ďalšie silové miesto je priamo v centre Banskej Bystrice, na Námestí SNP pred Morovým stĺpom – sochou Panny Márie. Miesto je to nevelké, myslím rozmerovo a ak vieme, kde sa postaviť, je možné energiu čistej zeme prijímať. Centrum je na mieste, kde sa socha pozerá. Okolo podstavca sochy pri zemi v šírke asi 1,5 m vyžaruje pozitívna energia,  jej plocha sa smerom k fontáne  rozširuje až do šírky asi 3 m a je to miesto, kam sa socha pozerá. Dám pomôcku:  sú na ňom 4 biele kocky dlažby. Keď sa na toto miesto postavíme, vidíme soche Panny Márie do tváre. Takže sa na toto miesto postavíme, musíme sa duchovne uvolnit, prestať myslieť na bežné svetské veci, ako je pozorovanie pekných žien na okolí, či na to kde aké pivo čapujú. Potom stačí postáť na tom mieste 2-3 minútky a sme dobití energiou. Kde sa tu na námestí táto energia nabrala? Priestor od sochy Panny Márie smerom k fontáne  vyzerá ako zhromažďovacie miesto už od dávnej minulosti, možno aj 600 rokov. Na námestí sa v minulosti toho veľa odohralo.  No pozor! Na ploche genia loci sa nachádza menšia plocha so silne negatívnym vyžarovaním pamäti. Toto miesto oslabuje. Tu sa teda neodporúča veľmi zdržovať. Je to medzi  sochou Panny Márie a fontánou smerom k Dolnej ulici po pravej strane.

No nielen v Banskej Bystrici máme takéto silové miesta. V Čechách je významnou geomantickou lokalitou Křížový vrch pri obci Ruda na Morave, na ktorý vedie krížová cesta. Aj vody a studničky majú energickú moc. V Čechách napríklad voda z Hostýna a Starých Vod, na Slovensku voda z Turzovky, ktorá je dnes známym pútnickym miestom. Zo sveta uvediem najsilnejšie kultové miesto antického Grécka – je ním ostrov Samothraki pri tureckom pobreží. Podľa historických dokumentov tam boli bohmi zasväcovaní vysokí cirkevní hodnostári, aj panovníci a významné osobnosti ako Herodotos, Odysseas, Herakles a iní. Dnes sú na ostrove iba ruiny antických stavieb. Ostrov je však cieľom geomantickej turistiky, ľudia z celej Európy sa sem prichádzajú posilovať telesne i duchovne.

Takže nech sa páči do Banskej Bystrice energiu nazbierať..

 

Silové miesta na Námestí SNP v okolí sochy Panny Márie.

Silové miesta na Námestí SNP v okolí sochy Panny Márie.

Rýchlovlak v hlave

31.07.2020

Prečítal som si jeden článok v časopise, kde boli popísané rôzne druhy meditácií. Jedna z nich ma zaujala tak, že som sa v nej našiel. Niečo podobné sa deje teraz aj mne. Predstavte si, ako sedíte v rýchlovlaku. Za oknom pozorujete, ako sa krajina rýchlo mihá. Teraz si predstavte, že sedíte v osobnom vlaku a okolitú krajinu vnímate oveľa lepšie. Máte šancu, čas vidieť [...]

Aj o tom, ako som si svoje prvé runy vyrobil

10.12.2019

Od včerajšieho dňa mi vnútorný hlas, čiže moje vyššie Ja hovorí, aby som sa čo to naučil o runách. Zase je tu asi niečo, čomu sa mám venovať, alebo priučiť, poučiť z niečoho… a to sú runy. Doteraz som len vedel že runy sú, že majú istú moc, že ich dlhú dobu ohrievali pod svojimi krídlami Kelti, starí Germáni, hoci história rún siaha oveľa ďalej. Viem o [...]

Babolety . . . urpínske

17.10.2019

Znovu bol krásny deň babieho leta a voľba menšieho výletu padla na neďaleký Urpín vedľa ktorého je prilepená Banská Bystrica. Cesta naň viedla popri rozprávkovom dome. (pre nedeformovaný pohľad klik na obrázky) Aj Banská Bystrica má svoj strašidelný dom. Určite nie jeden a ani o tomto som si nie istý či v ňom straší, ale počul som o tom 🙂 Cestu mi spestrila [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 128
Celková čítanosť: 592510x
Priemerná čítanosť článkov: 4629x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy