Založ si blog

Za živa v Bystrici, po smrti v nebi (6.)

Prinášam ďalšie pokračovanie sprievodcu po Banskej Bystrici. Nadväzujem na predošlý článok kde som skončil na Námestí SNP. Tu sú nasledujúce zaujímavé stavby.

Kostol sv. Františka Xaverského je situovaný na rohu Námestia SNP a Kapitulskej ulice, preto nazývaný „Kapitulský kostol“.

kostol xaversky

Kostol sv. Františka Xaverského

Vznikol v rokoch 1636 – 1715 na mieste pôvodnej kaplnky sv. Jána Krstiteľa a Köningsbergerovho domu zvaného Oberhaus. Po príchode Jezuitov do mesta v roku 1647 ju títo používali až do roku 1671. Projekt kostola vypracoval príslušník jezuitského rádu a je kópiou Kostola Il Gesu v Ríme. Kostol je jednoloďový s postrannými emporovými kaplnkami. V 1. polovici 19. storočia bol prestavený z jednovežového na dvojvežový, dostal klasicistickú fasádu s portikom. Priamo oproti vstupu je hlavný oltár pochádzajúci z roku 1829. Okrem obrazu patróna uprostred ho tvoria plastiky Petra a Pavla po stranách. Obraz patróna, ktorému bol tento chrám zasvätený, bol vyhotovený v roku 1729. Okrem hlavného oltára sú v kostole aj bočné neskorogotické oltáre z roku 1844. Schodmi popri spovedniciach pri vchode do kostola sa dostaneme na chóry. Obe strany chórov spája organ. Ku kostolu bola pristavaná budova renesančného kláštora. V roku 1776 bolo v Banskej Bystrici zriadené biskupstvo a jezuitský kostol sa stal biskupským katedrálnym chrámom. Kostol bol zasvätený úcte sv. Františka Xaverského. Časom sa stal matkou kostolov celej diecézy.

Dom nachádzajúci sa vedľa kostola je dom č.27 Oberhaus. Neskorogotický dom s malou kaplnkou sv. Jána Almužníka patril Michalovi Königsbergerovi a vznikol na mieste dvoch starších domov. Po jeho smrti prechádza do vlastníctva cirkvi, a neskôr je majetkom Fuggerovcov. Za domom bola sýpka, sedlárska dielňa, sladovňa a pivovar.

Oberhaus Oberhaus

Mestský dom vznikol  na Námestí SNP spojením dvoch samostatne stojacich domov v druhej polovici 15. storočia. Prvým známym majiteľom bol Vít Muhlstein, bohatý ťažiar, ktorý je v roku 1469 zvolenským županom a v roku 1470 kremnickým komorným grófom. V roku 1479 kráľ Matej Korvín nazýva Muhlsteina „comes castri nostri Solientis“. Zomrel bez dedičov a jeho majetky sa dostávajú do vlastníctva mesta, čo potvrdil aj panovník Ferdinand I. v roku 1539. Do roku 1672 bol dom prenajímaný. Roku 1672 sa sem presťahovala z Pretória mestská administratíva. Úradné miestnosti boli neskôr rozšírené o prístavbu vo dvore. Na dvore bola roku 1840-1841 postavená budova Mestského divadla. Bola to drevená stavba s kapacitou 300 sedadiel. Bolo postavené o 4 roky neskôr ako divadlo v Budapešti. Posledné predstavenie sa konalo 8.11.1908, kedy bolo zničené požiarom. Budova mestského domu bola pôvodne gotická, neskôr roku 1764 renesančne upravená. Fasáda koncom 18. storočí riešená na spôsob barokových stavieb. Zaujímavá je bývalá radná sieň a staré okované dvere na poschodí.

Mestský dom Mestský dom

Dom č. 2 bol postavený na konci 14. storočia na mieste staršieho domu. Zásadnú prestavbu uskutočnili v posledných desaťročiach 15. storočia, keď preklenuli dolnú stavebnú preluku a nadstavili podlažie. Dom vlastnil bohatý ringburger Koloman, ktorý bol v rokoch 1513-1515 mestským notárom a od roku 1524 richtárom.

Dom č. 3 – Petermanov dom je pôvodne neskorogotický zo začiatku 15. storočia Na začiatku 16. storočia objekt rozšírili do bočnej uličky, vzniká prejazd s valenou klenbou, prístupný polkruhovým oltárom. V zadnej časti prvého poschodia nad prejazdom je neskorogotická diamantová klenba, ojedinelá svojho druhu v meste, s grafitmi figurálnych nástenných malieb. V 19. storočí pri prestavbe bola klasicisticky upravená fasáda.

Nam SNP 3 Petermanov dom

Petermanov dom

Medzi najkrajšie domy na námestí patrí dom č. 4 – Thurzov dom „Mittelhaus“. Skladá sa z dvoch gotických domov dokončených s prvkami renesančného štýlu. Bol sídlom Thurzovsko – fuggerovskej spoločnosti v rokoch 1492 – 1540. Ich zlúčením po roku 1492 vznikol jeden objekt so zjednocujúcou sgrafitovou výzdobou s diamantovaním. Gotické portály, drevený trámový strop, nástenné maľby ako aj dva erby rodu Anjou a Korvín patria k jedným z najväčších skvostov. Dom i jeho renesančná sgrafitová fasáda s atikou sú renovované. V jeho interiéry sú zachované drevené, ozdobne vyrezávané trámové stropy. V zadnej časti prízemia je tzv. “Zelená sieň” ozdobená nástennými maľbami s biblickými a rastlinnými námetmi. V súčasnosti je tento dom sídlom Stredoslovenského múzea.

obr Thurzov dom Thurzov dom

Dom č. 6 vznikol pravdepodobne na mieste staršieho trojposchodového domu zo začiatku 15. storočia. Okolo roku 1500 bol preklenutý priestor medzi domami č. 5 a č. 6 a nadstavané poschodie. V zadnej časti domu bolo zachovaná prejazdná chodba s valenou klenbou. Po požiari roku 1761 bol rekonštruovaný a prestavaný. Nad vchodom je erb rodín Luttnerovcov a Moslehuerovcov, ktorí dom kúpili v roku 1627.

Dom č. 7 je pozoruhodný svojim čierno-bielym vzhľadom. Vo vstupnej hale je zachovaná časť stredovekej nástennej maľby. Teraz sú tam výstavné siene Stredoslovenskej galérie.

Ešte zostalo niekoľko zaujímavých nepopísaných budov na Námestí SNP. Tieto popíšem v nasledujúcom článku.

Rýchlovlak v hlave

31.07.2020

Prečítal som si jeden článok v časopise, kde boli popísané rôzne druhy meditácií. Jedna z nich ma zaujala tak, že som sa v nej našiel. Niečo podobné sa deje teraz aj mne. Predstavte si, ako sedíte v rýchlovlaku. Za oknom pozorujete, ako sa krajina rýchlo mihá. Teraz si predstavte, že sedíte v osobnom vlaku a okolitú krajinu vnímate oveľa lepšie. Máte šancu, čas vidieť [...]

Aj o tom, ako som si svoje prvé runy vyrobil

10.12.2019

Od včerajšieho dňa mi vnútorný hlas, čiže moje vyššie Ja hovorí, aby som sa čo to naučil o runách. Zase je tu asi niečo, čomu sa mám venovať, alebo priučiť, poučiť z niečoho… a to sú runy. Doteraz som len vedel že runy sú, že majú istú moc, že ich dlhú dobu ohrievali pod svojimi krídlami Kelti, starí Germáni, hoci história rún siaha oveľa ďalej. Viem o [...]

Babolety . . . urpínske

17.10.2019

Znovu bol krásny deň babieho leta a voľba menšieho výletu padla na neďaleký Urpín vedľa ktorého je prilepená Banská Bystrica. Cesta naň viedla popri rozprávkovom dome. (pre nedeformovaný pohľad klik na obrázky) Aj Banská Bystrica má svoj strašidelný dom. Určite nie jeden a ani o tomto som si nie istý či v ňom straší, ale počul som o tom 🙂 Cestu mi spestrila [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 128
Celková čítanosť: 590740x
Priemerná čítanosť článkov: 4615x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy